Kälarne har i 14 år haft lite tur i läkarrekryteringen. Ett par flyttade upp från Göteborg. Den ena av dem är i dag pensionerad medan den andra, Susanne Karling, pensioneras till sommaren.
– Det finns uppsatta kriterier för vad som krävs för att få kalla sig för hälsocentra. Dit hör till exempel att man måste ha en läkare, berättar Ulla-Britt Barchéus Olofsson, som är verksamhetschef i Bräcke och Ragunda.
Remitteras till Bräcke
Behöver någon i Kälarne träffa en sköterska eller ta prover, så går det fortsättningsvis bra att göra det på samma ställe som tidigare. Men om någon verkligen behöver träffa läkare så remitteras man till Bräcke.
– En avigsida med det är ju att de blir så hårt belastade i Bräcke, konstaterar Susanne Karling.
Hon och hennes man blev en gång i tiden upplockade av ett älgjaktlag. Men nu när båda blir pensionerade flyttar de tillbaka till Göteborg.
Kvar i Kälarne blir då kåken som de bott i. I rekryteringsförsöken efter en ny läkare har man rent av lagt in 1800-talshuset i annonserna som lockbete.
Ingen nappade
Genomslaget på nätet blev överväldigande. Men det var nog snarast huset som lockade till spridningen. Ingen har nappat på tjänsten.
– Men den dag det kommer en läkare och knackar på, och vill jobba i Kälarne – då blir vi på nytt en hälsocentral, säger Ulla-Britt Barchéus Olofsson.