Elisabeth Strömblad, projektledare Folkhälsoenheten

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Alla har vi någonting som vi behöver slipa på vad gäller levnadsvanor, säger Elisabeth Strömblad – hör om varför alla borde komma på hälsosamtal när man fått en kallelse. Foto: Lena samuelson/SVT

Hälsosamtalen ska ge Jämtlands länsbor längre liv – bara en tredjedel som kallas kommer

Publicerad

Region Jämtland Härjedalen var bland de sista i landet som kallade till hälsosamtal – trots fakta om att de räddar liv. Men regionen har svårt att få folk att komma till samtalen.

Hälsosamtalen syfte är i första hand att förebygga för tidig död i hjärt- och kärlsjukdomar. Idag är just detta den främsta dödsorsaken i landet.

– Forskning i Västerbotten, som hållit på sedan 80-talet, visar goda resultat när det gäller att få färre att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, säger Elisabeth Strömblad, projektledare inom regionens Folkhälsoenhet.

Började 2021

De övriga regionerna i Norrland har i många år kallat till hälsosamtal med provtagning vid 40, 50, 60 och 70 år. Men Region Jämtland började först 2021. Tidigare låg det på individen att ta upp hälsan under besök inom sjukvården.

En tredjedel kommer

Trots att man är inne på fjärde året så är hälsosamtalen ganska okända bland länsborna. Bara cirka 35 procent kommer.

– Det beror nog på att det ändå är ganska nytt, säger Elisabeth Strömblad. Men också att man kanske tänker ”jag vet redan vad jag borde göra”.

Utebliven kallelse

Det händer att personer blir utan kallelse.

– Tyvärr händer det att bristen på sjuksköterskor har gjort att man kan ha svårt att hinna med, säger Elisabeth Strömblad, och ger som exempel Åre på vintern.

Nedan: Det här händer när du blir kallad:

Kallelse till hälsosamtal

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så här går hälsosamtalen till. Hör Elisabeth Strömblad förklara i klippet Foto: Lena Samuelson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.