En tall i Tännäs och en asp i Föllinge utsågs till de knasigaste träden i sina respektive landskap. Foto: Iréne Panhed, tall / Torsten Isvén, asp

Här är de knasigaste träden i Jämtland och Härjedalen

Uppdaterad
Publicerad

Skogssällskapet har utsett det knasigaste trädet i varje landskap. I Härjedalen segrade en tall i Tännäs och i Jämtland gick utmärkelsen till en asp, eller två, i Ottsjön utanför Föllinge.

– Efterlysningen av de knasiga träden har väckt ett otroligt engagemang, säger Karin Fällman Lillqvist som är hållbarhetschef på Skogssällskapet.

Tallen i Tännäs växer på en sten och i Ottsjön är det två aspar om växt ihop.

Karin Fällman Lillqvist säger att ”knasiga” träd ofta har ett lågt virkesvärde och att de därför lämnas kvar och blir hem åt fåglar och insekter.

Biologisk mångfald

Att utse det knasigaste trädet i varje landskap är, enligt Skogssällskapet, ett sätt att uppmärksamma den biologiska mångfalden.

Det finns flera anledningar till att träd blir lite speciella. Ett träd kan ha genetiska defekter eller så kan det i ung ålder ha blivit betat av djur och då fått flera nya toppskott och till slut flera stammar.

Här kan du se bilder på de vinnande träden i alla landskap.

Skogssällskapet

Skogssällskapet är en stiftelse som arbetar för hållbar utveckling av skog och mark. Stiftelsen finns i Sverige, Finland, Lettland och Litauen och har egna skogsfastigheter i dessa länder. Stifelsen har också flera forskningsytor i sina skogar.

Källa: skogssallskapet.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.