Eleverna Mohammed Hassan och Johan Sandkvist på Hjalmar Strömerskolan i Strömsund har byggt fågelholkar. En av elevernas kreationer ”Sommarstugan” som syns i mitten av bilden har gått till final i SM i fågelholk.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det har varit mycket pill” Hör eleverna Mohammed Hassan och Johan Sandkvist om arbetet med att skapa fågelholkar. Foto: Anders Öhlund/SVT

Här är fågelholken från Strömsund som kan utses till Sveriges bästa

Uppdaterad
Publicerad

Över 50 skolor är med och tävlar i SM i fågelholksbygge. 450 holkar har sänts in. En av de 15 finalisterna är ”Sommarstugan” från klass BA3 på Hjalmar Strömerskolan i Strömsund.  

– Det har varit lite pilligt att bygga. Det går inte spika utan man måste limma och ibland får man börja om, berättar Mohammed Hassan, elev på skolan.

Johan Sandkvist som går i samma klass som Mohammed fortsätter:

– Vi  bygger ju större  saker som Attefallshus här på skolan. Att bygga så här litet har varit en riktig utmaning, säger han.

Fågelholk med veranda

– ”Sommarstugan”  har både uteplats, veranda och en söt liten postlåda. Vi får hoppas det är någon sommarfågel som flyttar in där, säger Chrstina Nord, lärare på skolan och ansvarig för fågelholksbygget.

Hon berättar att de tidigare byggt ett bihotell.

– Det är lite enklare men det behövs för humlor och bin.

I början av april avgörs tävlingen i Stockholm och då ska ”Årets holkbyggare 2023” utses.

SM i fågelholk

Arrangör är Naturskyddsföreningen och arrangemanget hålls i år för 15:e året i rad. Syftet är att uppmärksamma bostadsbrist för fåglar i skogen.

450 bidrag från 56 skolor har skickats in till årets tävling.

En jury bestående av bland andra Mark Levengood, en slöjdlärare samt representanter från Naturskyddsföreningen har valt ut finalbidragen. Hänsyn har tagits till både funktion och utseende.

Det slutgiltiga vinnarbidraget röstas fram av allmänheten.

Källa: Naturskyddsföreningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.