Två män i blå jackor står vid en kyrkklocka och håller i kläppen. Kläppen är inlindad i säckväv som de båda försöker fästa med hjälp av buntband.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kyrkvaktmästaren Mikael Olofsson sätter tillsammans med sin kollega säckväv över klockkläppen i Stora kyrkan i Östersund. Foto: Maria Harning/SVT

Här dymlas klockan i Stora kyrkan i Östersund

Uppdaterad
Publicerad

I dag är det dymmelonsdag, en dag som kanske de allra flesta inte riktigt vet vad det är för dag. Men det är en tradition som går långt tillbaka i tiden, och på dymmelonsdagen inleds påskfriden. Då kommer metallkläpparna i Stora kyrkans klocktorn vara invirade i tyg för att dämpa klockornas klang.

Förr i världen byttes metallkläpparna i kyrkklockorna ut till trädymlingar på dymmelonsdagen, för att markera att påsken är i antågande. Traditionen går långt tillbaka i tiden, enligt vissa så långt som till medeltiden.

– Det är ju för att skapa allvaret, som man vill ha en dovare klang i kyrkklockorna, säger Karolinn Strandberg, präst i Östersunds församling.

Hur många församlingar som dämpar sina kyrkklockor i dag, är svårt att få reda på. Inom Östersunds församling dämpas även klockorna i Odensalakyrkan.

Dymmelonsdagen ska inte förväxlas med askonsdagen. Den sistnämnda infaller dagen efter fettisdagen och är den första dagen i fastetiden.

SVT hängde med upp i klocktornet på Stora kyrkan i Östersund där man istället för att byta ut klockkläppen, lindas säckväv runt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.