En äldre man klappar en hund av rasen Australian Shepherd i en hemliknande miljö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Hundar är trevliga varelser” – hör Leon Lund, en av många pensionärer som uppskattar Chillas besök på Blomstergården. Foto: April Caarph/SVT

Här förgyller hunden Chilla vardagen för äldre i Krokom

Uppdaterad
Publicerad

Nu kan hunden Chilla, en australiensk shepherd, sprida glädje i Krokom. Under hösten har hon, tillsammans med fysioterapeuten Andrea Filipsson gått en besökshund­utbildning. De har bland annat haft praktik på särskilda boendet Blomstergården.

Det är glada hälsningar som hörs från de boende på Blomstergården i centrala Krokom när Chilla och matte Andrea Filipsson gör entré.

Leon Lund är en av de boende och han lyser upp när Chilla hoppar upp i stolen bredvid honom.

– Hundar är trevliga varelser, säger han.

Sprider glädje

Chillas matte, Andrea Filipsson, arbetar själv som fysioterapeut på Krokoms kommun sedan några år tillbaka. Hon berättar att de båda gillar att arbeta ihop och har gått flera utbildningar ihop, men de har inte hittat sin grej förrän besökshundutbildningen dyk upp.

– Då tänkte jag: ”kan jag använda henne i mitt jobb så är det jättebra”, säger Andrea Filipsson.

Det var i november som de blev klara med utbildningen där Chilla får vara besökshund på särskilda boenden exempelvis. De har tillsammans haft praktik på Blomstergården där hon blivit en självklar del i de boendes liv.

– Hon sprider glädje och motivation, säger Andrea Filipsson.

Ska bli terapihund

Just nu håller duon även på att utbilda sig så att Chilla ska bli en terapihund och förhoppningen är att de ska bli klara till våren.

– Det handlar om att arbeta mer målinriktat och utvärdera effekten. I mitt fall är det så att hon ska arbeta tillsammans med mig som sjukgymnast och då är det främst riktad mot rehabilitering, säger Andrea Filipsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.