Delad bild: Till vänster syns en person i dykardräkt med snorkel vid vatten. Till höger håller någon i en stor rödingfisk över vatten, iförd handskar och svarta ärmar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur det går till när vännerna fångar rödingarna, pressar ut rommen och flyttar den till djupare vatten. Foto: ur Fiskarnas rike/SVT

Här klämmer vännerna ut fiskarnas rom – för att rädda rödingen i Näkten

Uppdaterad
Publicerad

När vattnet tappas av för elproduktion i sjön Näkten utanför Östersund torrläggs de ägg som sjöns rödingar har lagt. Men varje år tar entusiaster i området på sig att flytta äggen manuellt till djupare vatten.

– Vi får tillbaka ett fiskbestånd. Den känslan är obetalbar, säger naturbevakaren Anders Dahlén.

Sjön Näkten utanför Östersund fungerar som vattenmagasin för elkraftproduktion, vilket innebär att vattennivån periodvis sänks avsevärt. Det utgör ett hot mot rödingen som lever i sjön och lägger sina ägg mellan stenarna.

– Rödingen leker strandnära här vilket gör att de som leker grundast gör det på 60–70 centimeters djup. Tappar man av sjön fort så torkar rommen och då dör den, säger Anders Dahlén, naturbevakare med lång erfarenhet av att arbeta med röding.

Frivilliga i 40 år

En grupp frivilliga i området har engagerat sig i att skydda och bevara rödingbeståndet i sjön. Några av dem har varit engagerade i arbetet i över 40 år.

– Vi gör väl inga underverk. Men vi gör små grejer för att bevara dem. Och förhoppningsvis göra det lite bättre, säger en av fiskevårdarna, Göran Olofsson.

Genom att samla in honor med rom och placera rommen på djupare vatten, ökar entusiasterna chansen för att rödingens rom inte ska torka ut och för att arten ska överleva i sjön.

Se Fiskarnas rike på SVT Play, eller på SVT 2 onsdagen den 29/1 klockan 20.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.