Anders Häggkvist, vice kommunalråd intervjuas av SVT i en blå jacka och glasögon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Turistskatt är inte uteslutet för Härjedalens kommun men de ser att folkbokföringslagen skulle vara ett steg i att få mer pengar till kommuner med liknande turistnäring. Foto: Alma A Feldtman/SVT

Härjedalens kommun vill se ändring i folkbokföringslagen – istället för turistskatt

Uppdaterad
Publicerad

Kommunledningen i Härjedalen vill se en ändring i folkbokföringslagen för att fler ska betala skatt i kommunen.

För att skatten ska hamna i din nya kommun måste du folkbokföra dig där innan första november, men i Härjedalens kommun skulle man vilja se ett annat system – ett löpande folkbokföringssystem.

Hälften av landets främsta turistkommuner är positiva till att införa någon form av beskattning för de som besöker kommunen som turister.

Härjedalens kommun har inte tagit ställning än angående turistskatten men de ser andra behov för att öka intäkterna till kommunen – en förändring i folkbokföringslagen.

Turistskatt

Kommuner med vinterturism missgynnas

Enligt vice kommunalrådet missgynnas kommuner med stark vinterturism av lagen som den är skriven idag. Enligt lag måste man skriva sig i kommunen innan första november för att skattepengarna ska stanna. Skriver man sig efter november (vilket många säsongsjobbare på fjällorter gör) stannar skattepengarna för nästkommande året i den tidigare kommunen.

– Många som kommer hit och jobbar säsong kommer efter första november. Skulle de skriva sig här skulle kommunen få skatteintäkter för den del av året som man bor och verkar här, säger Anders Häggkvist (C), vice kommunalråd i Härjedalens kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turistskatt

Mer i ämnet