Furulundsskolan kan komma att läggas ner nästa år. Foto: Bengterik Busk/SVT

Skolan i Lillhärdal hotas av nedläggning

Uppdaterad
Publicerad

Skolan i Lilllhärdal kan komma att läggas ner från nästa höst.

Bildningsförvaltningen i Härjedalens kommun föreslår att ”kommunfullmäktige avvecklar förskola, fritidshem och grundskola vid Furulundsskolan i Lillhärdal på grund av minskat elevunderlag”.  Så står det i en skrivelse som undertecknats av skolchef Tina Svensson Hammargård.

Frågan ska behandlas av bildningsutskottet i nästa vecka.

– Som skolpolitiker är ju det värsta som finns att lägga ner en skola, vi ska ju utveckla, inte avveckla, men jag måste ju lyssna på förvaltningen och skolan har få elever, säger Johan Fredholm (M) som är ordförande i bildningsutskottet.

Idag har skolan i Lillhärdal 21 elever fördelade från förskoleklass till och med årskurs sex. Prognosen visar att elevantalet väntas bli betydligt lägre om några år.

– Jag tycker att konsekvensen av en stängning måste föregås av en ordentlig dialog där alla möjligheter utreds, när det gäller elevantal så kan det svänga snabbt, det har det gjort på andra ställen, säger oppositionsrådet Karin Holmin (Vox Humana).

Sedan i somras jobbar lärarna på skolan i Lillhärdal aktivt med att få fler barnfamiljer att flytta till byn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.