Foto: Arkiv

Hög alkoholkonsumtion bland säsongare

Publicerad

Nio av tio av har riskfylld alkoholkonsumtion.

Drygt 1300 säsongsanställda i Åre har fått svara på frågor om sina alkoholvanor. Av dessa svarade 611 personer och resultatet visar att bland de säsongarna har nio av tio en riskfylld allkoholkonsumtion. Det är både livsstilen, umgänget och arbetet som bidrar till förhöjd alkoholkonsumtion. I de omgivande faktorerna finns enligt studien de starkaste kopplingarna till riskkonsumtion – bland annat att bo tillsammans med sina vänner eller kollegor och att ha vänner som ofta dricker sig berusade.

– Våra resultat indikerar att det finns en kultur och ett konsumtionsmönster inom gruppen säsongsanställda som innebär en press att dricka alkohol. Något som kan vara svårt att ifrågasätta och stå emot, säger Maria Warne, forskare i hälsovetenskap som tillsammans med Stig Vinberg, professor i hälsovetenskap genomfört studien.

Studien har gjorts vid Avdelningen för hälsovetenskap vid Mittuniversitetet, den ingår i projektet ”Trygg i Åre – arbetsgivare mot droger” och har finansierats med stöd av Folkhälsomyndigheten.

– Slutsatsen utifrån resultaten är att förebyggande och främjande insatser främst bör fokusera på att förändra normer kring den sociala kultur som är förknippad med riskkonsumtionen för att uppnå attitydförändringar. Samtidigt är det viktigt att arbetsgivare kan visa på alternativ till ”partykulturen”, säger Maria Warne.

Nu pågår arbete bland annat med att ta fram en gemensam policy bland arbetsgivare i Åre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.