Två äldre människor går längs den enskilda vägen genom byn Högvålen i Härjedalen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad tycker de boende i Högvålen om att ta över ansvaret för den enskilda vägen genom byn? I klippet berättar några bybor om farhågorna. Foto: Fredrik Eliasson/SVT

Högvålenborna tvingas ta över ansvaret för vägen – oroliga för framtiden

Uppdaterad
Publicerad

Till årsskiftet ska Härjedalens kommun ha kommit halvvägs med att lämna över enskilda vägar till lokala vägföreningar. Men i byn Högvålen, Sveriges högst belägna by, är invånarna inte nöjda med hur frågan hanterats.

Härjedalen beslutade redan för fem år sedan att alla enskilda vägar i kommunen ska lämnas över till vägföreningar som sedan själva ska stå för plogning och framtida underhåll. Totalt handlar det om över 22 mil i hela kommunen.

Långt till tänkbara entreprenörer

De flesta enskilda vägar, som kommunen fram till nu tagit ansvar för, ligger i och kring de större samhällena i kommunen. Men det finns också några enskilda vägar längre bort. En av dessa är den lilla byvägen i Högvålen. Där finns 13 bofasta och medelåldern är över 75 år.

– Vi har ingen möjlighet att sköta vägarna här själva och någon entreprenör finns inte i närheten. Så det kan bli väldigt dyrt om vi ska bekosta allt själva, säger Rune Halvarsson som bor längs byvägen.

Känner sig överkörda

En av de som engagerat sig i frågan om den enskilda vägen är Leif Nordfeldt som har familjekopplingar i bygden och fritidshus i byn.

– Det är många här som är ledsna och sorgsna och känner sig överkörda och tänker att de kanske måste lämna Högvålen på grund av det här.

12 000 kronor för något de inte beställt

Härjedalens kommun har under arbetet med vägöverlämnandet gett Lantmäteriet i uppdrag att utföra förrättningar med syfte att skapa nya vägföreningar. En kostnad som de berörda markägarna och användarna av vägen måste stå för. I Högvålens fall handlar det om drygt 12 000 kronor per andel i vägen.

– Det är mycket märkligt att vi ska behöva betala för något vi inte beställt, säger Leif Nordfeldt.

– Vi vill ha ett möte med kommunen nu. Vi har så många frågor om hela den här situationen. Men det är jättesvårt när vi inte får några svar från dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.