En hund får en hälsoundersökning på en veterinärklinik, medan en veterinär undersöker den försiktigt och en ägare håller den i en koppling.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hon plågades svårt, när det var som värst kliade sig hunden Vessla så mycket att hon nästan inte gick att få kontakt med, berättar Håkan Bergstedt om sin rävskabbsdrabbade hund. Foto: Marie Selander, SVT.

Hunden Vessla i Västjämtland drabbades av rävskabb – ägaren: ”Kliade sig så hon nästan var okontaktbar”

Uppdaterad
Publicerad

Vessla är en av de hundar som drabbats av rävskabb senaste tiden.

Förmodligen var det i samband med jakt som tiken stötte på en skabbräv och smittades.

– Efteråt började hon klia sig väldigt mycket, klöste sig och bet och var nästan okontaktbar, säger husse Håkan Bergstedt.

Rävskabb är en av de vanligaste hudsjukdomarna hos hundar – som kan bli mycket allvarlig om den inte behandlas.

När SVT träffar Vessla är hon på återbesök hos veterinären. Rävskabb kan idag behandlas effektivt. Men ibland kan behandlingen ta tid.

Det var förmodligen under en jaktdag i skogen i november som hunden Vessla smittades av rävskabb.

Plågats svårt

Sedan dess har Vessla fått flera behandlingskurer men har fortfarande lite besvär. Den här dagen får hon också lämna blodprov för att se om rävskabben lett till några följdsjukdomar.

– Men hon mår mycket bättre nu. Hon är lugnare. Hon verkar ha plågats ganska hårt, säger Håkan Bergstedt.

En veterinär i grön uniform förbereder ett blodprov på en hund som står på ett bord. Hunden är kopplad och observerar samtidigt medan damen hanterar provrör och medicinska instrument. En man står bredvid hunden och håller i kopplet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför är ökningen av antalet rävskabbsdrabbade hundar oroande och det kan göras för att minska smittrisken – se videon med veterinär Snejana Petrovici. Foto: Marie Selander, SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.