– Jag orkar inte vara rädd längre. Det får vara slut nu, säger Patricie Arvidsson, säkerhetsstrateg vid Försäkringskassan i Östersund.
Den utredningsgrupp som hon ingick i bidrog för ett par år sen till att två höga chefer avslöjades för grova misstag i tjänsten. När det blev en stort uppslagen nyhet i en kvällstidning ville cheferna veta vem som läckt till media.
Chef dömdes för brott mot grundlagen
Utredningsgruppen vittnade i rättegången, där chefen dömdes för att ha efterforskat källa. Och det var då problemen började.
– Vi hamnade i kylan direkt kan man säga. Det var till och med så att några av oss var nere i Stockholm och mötte någon högt uppsatt chef så kunde de vända och gå åt ett annat håll eller vända bort huvudet när man möttes.
Den tidigare hyllade utredningsgruppen omorganiserades, fråntogs arbetsuppgifter och nu när de sökt nya tjänster på Försäkringskassan har de inte kallats till en enda intervju. Trots väl dokumenterade meriter.
– Det kan väl uppfattas som mobbning i viss mån, tycker jag, säger Patrice.
Tidigare polis: ”Tangerar ett par brottsrubriceringar”
Samma sak menar den numera pensionerade kriminalinspektören, Claes Wisdahl, som deltog i utredningen kring grundlagsbrottet som en av cheferna dömdes för.
– Det är ju lite märkligt att man från att ha varit en duglig, och i mina ögon i vart fall, skicklig tjänsteman så blir man inte ens kallad på intervjuer som gäller snarlika tjänster. Märkligt, säger Claes Wisdahl.
Vad tänker du när du hör om allt?
– Spontant tänker jag att det är bedrövligt. Att svenska myndigheter ska agera på detta sätt som jag uppfattar det. I vart fall, sett ur det rent formella, så har man ju möjligheter att inrymma det inom ett brottsligt beteende faktiskt från myndighetens sida och det är beklämmande.
Patrice Arvidsson och hennes kollegor tror att allt hänger samman. Att de straffas för att ha utnyttjat sin meddelarfrihet. Men det sambandet ser inte ledningen.
– Det låter lite väl konspiratoriskt, säger Sture Hjalmarsson, chef för ledningsstödet på myndigheten.
Försäkringskassans ledning har också fått omfattande kritik i en revisionsrapport, för att bl.a ha brustit” i både respektfullhet och omtanke.” Här kan du läsa hela rapporten.
Efter rapporten säger ledningen att man ska förtydliga interna riktlinjer vid personalomställningar och förbättra HR-stödet till chefer. Vad gäller personerna i utredningsgruppen säger Sture Hjalmarsson att man har bett om ursäkt.
– Ja, det kan man ju säga att vi har gjort. Både muntligt och skriftligt.
SVT har bett att få se den skriftliga ursäkten men har inte fått något svar av Försäkringskassan.
Är ni bråkstakar?
– Nej, det tycker jag inte. Är man en bråkstake för att man påpekar felaktigheter? Jag tycker inte det. I en frisk organisation ska det inte vara ett problem, svarar Patricie Arvidsson.
Meddelarfrihet
Meddelarfrihet är grundlagsskyddad och innebär att alla som jobbar på statliga myndigheter har rätt att meddela uppgifter för offentliggörande.
Att efterforska källa är straffbart.
Olika former av repressalier gentemot någon som misstänks ha utnyttjat sin meddelarfrihet är också förbjudet.
Det här hände 2014
23 mars berättar Expressen hur en en hög chef befordras till försäkringsdirektör trots att han anställt sin sons flickvän och försökt anställa sin hustru.
En månad senare lämnar han försäkringskassan.
27 mars berättar samma tidning hur en annan hög chef tillsatte sin flickvän som chef och höjde hennes lön. Han attesterade även hennes lön fastän hon var på semester.
Några dagar senare säger den chefen upp sig.
2 april går internutredarnas chef in till dem och frågar vem som läckt. Det hamnar i media och chefen arbetsbefrias.
25 februari 2015 döms han in tingsrätten för att ha efterforskat källa – ett brott mot grundlagen.
Operation fjord
Var ett samarbete mellan flera myndigheter och pågick från 2011 till 2015.
Syftet var att upptäcka och lagföra och förebygga brott inom assistansersättningen.
Arbetet ledde till att Försäkringskassan kunde stoppa felaktiga utbetalningar på 59 miljoner kronor, återkräva 2 miljoner kronor och få 46 miljoner kronor i skadestånd.
Det var en av Patricies kollegor inom Dataanalys som gjorde den utredning och analys som låg till grund för Operation Fjord.