Hör Skogsstyrelsen om hur det försvårar arbetet i klippet ovan.
Skogsbolaget Stora Enso var först ut med att begära att information om nära 8 000 särskilt skyddsvärda skogsområden – så kallade nyckelbiotoper – skulle döljas i Skogsstyrelsens karttjänster. Sedan följde fler skogsbolag efter: Person Invest, Karl Hedin och Kopparfors. Därmed döljs nu information för totalt 9 225 nyckelbiotoper på skogsmarker i Jämtlands län, Värmland, Dalarna, Gävleborg och Uppsala.
Svårare granska avverkningar
Informationen visas därmed varken i Skogsstyrelsens interna eller externa karttjänster.
Konsekvensen blir att myndighetens arbete med att till exempel stoppa avverkningar av skyddsvärda skogsområden försvåras, men även att det blir svårare att skydda värdefull skog och värna biologisk mångfald, utan kunskap om var den skyddsvärda skogen finns.
I Skogsstyrelsens databas med storskogsbrukets nyckelbiotoper finns nu information om cirka 40 500 nyckelbiotoper som innan informationen doldes uppgick till 49 500.
Kritikerna: Skyddsvärd skog hotas av avverkning
Att Skogsstyrelsen går skogsbolagen till mötes och döljer uppgifterna får stark kritik kommer från miljörättsexperter och miljöorganisationer, som menar att det här ökar risken att skyddsvärd skog som borde sparas i stället avverkas. Kritikerna befarar även att det här bara är början på en trend där mer information om naturvärden kommer att döljas.
I klippet nedan: Hör Skogsstyrelsens jurist Lars Hansson bemöta kritiken mot att myndigheten går skogsbolagen till mötes.