Två ryttare står med sina hästar i en utomhusmiljö. Den första hästen bär en grön rosett som delas ut för prestation, medan den andra hästarna har en vit rosett. Ryttarna har på sig hjälmar och ridkläder, och bakgrunden visar en röd byggnad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Islandshästarnas lynne, de unika gångarterna och hela kulturen – se vad ryttarna Irma Westenberger och Sofia Olli tycker är tjusningen. Foto: Eva Danielsson/SVT

Islandshästdagar på Wången – stort intresse för nya grenen gaedingalist

Publicerad

Många deltog när Wången arrangerade islandshästdagar och nyfikenheten kring den nya tävlingsgrenen gaedingalist var stor.

– Vi har sett ett stort intresse och det är fantastiskt roligt att folk vill prova den här nya tävlingsformen, säger ridläraren Ulrika Backan.

Det är andra året som tävlingen gaedingalist arrangeras.

– Man rider på en bana som är 20 x 60 meter, och där ska man visa upp olika övningar. Man ska också visa upp islandshästens gångarter som ju är det unika med islandshästen, förklarar ridläraren Ulrika Backan.

”Kul, men nervöst”

Irma Westenberger och Sofia Olli går på hippologprogrammet på Wången i Krokoms kommun och de tävlade för första gången i gaedingalist, som betyder ”konsten att visa den bästa hästen”.

– Kul, men väldigt nervöst. Man vet inte vad man förväntar sig när det är en ny gren, säger Sofia Olli.

Vill utbilda och inspirera

Islandshästdagarna arrangerades under tre dagar och har stor betydelse för Wången:

– Wången är ju ett centrum för utbildningar för häst och vår idé med det här är att vi varvar tävlingar med utbildning, säger Ulrika Backan.

En ridhäst med ryttare galopperar längs en ridbana inomhus, medan en grupp människor sitter på stolar framför en dator och observerar. I bakgrunden finns en stor projektor eller skärm. Ridhallen har en sandyta och är upplyst med stora fönster.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gaedingalist – ridläraren Ulrika Backan berättar hur tävlingen går till i klippet. Foto: Eva Danielsson/SVT

Tävlingsgrenen gaedingalist växer

Agronomen Guðni Ágústsson från Island arbetar som forskningsansvarig och lärare på hippologprogrammet islandshäst på Wången.

– Gaedingalist blir större och större på Island. Det här är lite annorlunda så det håller på att växa till sig, säger Guðni Ágústsson.

Vad är Gædingalist?

Fritt översatt blir Gædingalist ”konsten att visa den bästa hästen”. Tävlingsformen kräver att man visar minst tre gångarter (tölt är obligatoriskt) i både vänster och höger varv. Gædingalist rids på nivå 1,2 och 3. Lätt, medel och svår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.