Enligt den senaste statistiken från Folkhälsomyndigheten har 54 personer avlidit med covid-19 i Jämtlands län. 17 av dessa har avlidit på sjukhus. De flesta av de resterande har avlidit på äldreboenden.
I Bräcke har exempelvis 14 avlidit på äldreboenden och i Östersund har 17 personer avlidit.
Ivo presenterade idag en granskning av flera av landets äldreboenden. Man har där konstaterat att 40 kommuner står för 70 procent av antalet avlidna på äldreboenden. En av dessa 40 kommuner är Bräcke.
Går vidare med 91
När Ivo granskat äldreboenden har man valt att gå vidare med 91 boenden där läget beskrivs som extra allvarligt. Ivo kommer nu gå vidare med tillsyn på dessa boenden.
Urvalet av de boenden som ska granskas extra är dock inte gjort bland de 40 hårdast drabbade kommunerna.
– Vi kommer inte gå vidare med fler inom ramen för den här tillsynen, men vi ser som sagt att 40 kommuner står för 70 procent av dödsfallen. Där står Bräcke ut och vi diskuterar hur vi ska gå vidare med det, men vi hade inte den signalen när vi gjorde urvalet, säger Marie Åberg.
Boenden i Åre granskas
I Jämtlands län är det därför istället två boenden i Åre kommun som Ivo kommer utreda vidare.
– Anledningen är att när vi gjorde urvalet såg vi en spridning av smitta där det fanns fler än två smittade på särskilt boende. Urvalet utgick från siffror från Socialstyrelsen, men siffrorna har utvecklats vidare efter det, säger Marie Åberg, chef på Ivo avdelning nord.
Under en presskonferens på tisdagsmorgonen sa Ivo:s generaldirektör, Sofia Wallström, följande om de 91 boenden som valts ut.
– Det finns exempel på personer som inte har fått individuell bedömning av läkare utan där man gjort en generell bedömning som inte var vad personen behövde. Personer har råkat illa ut, säger Sofia Wallström.
Begär information
Enligt Marie Åberg baseras urvalet endast på smittspridning, Ivo har inte konstaterat några brister i hanteringen hos någon region.
– I Åre har vi nu ställt kompletterande frågor, begärt journaler för boende som fått konstaterad smitta och intervjuat ansvariga sjuksköterskor. Vi kommer även sammanställa med lex Maria- och lex Sarah-klagomål.
– Tillsynen handlar om att se hur den individuella vården för smittade brukare varit. Vi kommer även fråga om hur smittan kommit in och hur smittspridningen ser ut, säger Marie Åberg.
Tillsynen ska vara klar till hösten. Hur det blir med eventuell tillsyn i Bräcke och de andra hårt drabbade kommunerna är ännu inte bestämt.