jägare som håller i ett gevär med kikarsikte ute i skogen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är de här grova jaktbrotten som den kände jaktprofilen Robert Salomonsson och hans jaktkamrater misstänks för. Foto: Marie Selander, SVT.

Jaktprofilen Robert Salomonsson inför rätta – misstänks för grovt jaktbrott

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen inleds rättegången mot den kände jaktprofilen Robert Salomonsson som misstänks för grovt jaktbrott.

Brotten ska ha begåtts vid två jakttillfällen: Det ena i samband med en björnjakt, och det andra under en jakt på lodjur.

Det är fem år sedan björnjakten genomfördes – i augusti 2019 – nära gränsen mellan Västerbottens och Jämtlands län, i Dorotea kommun.

Jaktprofilen Robert Salomonsson och tre andra jägare misstänks ha använt otillåtna metoder under jakten, bland annat ska de ha använt motorfordon för att genskjuta björnen under jakten, enligt åklagaren.

Illegal åtel och pejlad jakthund

Det är förbjudet enligt jaktlagen att använda motorfordon under själva jakten. Däremot är de tillåtet med motorfordon för att exempelvis hitta ett skadeskjutet djur, det vill säga när jakten är avslutad och eftersöket inletts.

Misstankarna handlar också om en illegal åtel och en pejlad jakthund, det vill säga att jägarna brutit mot flera bestämmelser om åteljakt.

Misstänks jagat lodjur med skoter

Lodjursjakten genomfördes för två år sedan i Strömsunds kommun, i mars 2022. Den ledde till att Robert Salomonsson och en av hans jaktkamrater åtalades för grovt jaktbrott efter att ha skjutit ett lodjur på 250 meters håll. Även där misstänker åklagaren bland annat att jägarna använt motorfordon – skotrar – under jakten.

Nekar till alla anklagelser

Samtliga jägare nekar till alla anklagelser.

Totalt har åtta dagar avsatts för förhandlingarna, som hålls vid Lycksele tingsrätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.