Foto: Claudio Bresciani/TT

Jämtar nätshoppar näst mest i landet

Uppdaterad
Publicerad

Sverige befinner sig i en e-handelsexplosion och jämtarna är inte sena att haka på trenden.

Jämtarna nätshoppar näst mest i hela landet, sett till paket per hushåll. Det enligt Postnords e-barometer med nya kvartalssiffror.

– Jämtland verkar gilla e-handel, säger Leo Scherwin som är pressansvarig för Postnord.

I länet e-handlades 2,5 paket per hushåll under det första kvartalet 2015. Det är 0,3 över rikssnittet och en tillväxt på 10 procent jämfört med förra året.

Östersund är den kommun i Jämtland som procentuellt har störst e-handel och står för 44 procent av den. Framför allt är det äldre och medelålders par utan barn som handlar många paket per hushåll. Däremot är det fortfarande unga mellan 20 och 30 år som står för den största mängden paket totalt.

Även Åre placerar sig högt bland nätshopparna och ligger på en sjätte plats nationellt sett till paket per hushåll.

Nationellt växer e-handeln med nästan 20 procent mellan varje kvartal. I år beräknas e-handeln omsätta 50 miljarder kronor.

– Det är e-handelns explosion vi befinner oss i nu kan man säga, säger Leo Scherwin.

Han tror ändå inte att e-handeln är negativ för handeln i städerna. Många väljer att köpa online och hämta ut i butik, vilket i leder till en ökad trafik till butiker som är postombud. Det har stormarknadschefen på Coop Forum Tomas Lundberg märkt.

– Vi är väldigt positiva och ser bara fördelar med att vara postombud i och med att vi får ett extraflöde in i butiken och många går vidare och handlar. Man märker att det ökar väldigt mycket men vi tog i ordentligt när vi byggde lokaler för detta, så än så länge klarar vi av ökningen, säger han i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.