• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Kerstin Arnemo från Jämtkraft Foto: Bengt Eriksson

Jämtkraft rekordhöjer sin kapacitet

Uppdaterad
Publicerad

Jämtkraft gör en rejäl utbyggnad av sin effektkapacitet. Vid Midskogsforsen ökas uttaget med 500 megawatt. Det är lika mycket kapacitet som Uppsala och Västerås har tillsammans.

Effekten i produktionen är så mycket som max kan plockas ut vid ett tillfälle. Jämtkraft ligger i dag på mellan 100 och 200 megawatt. Rekordet är från en gång när man tvingas plocka ut över 300 megawatt.

– Det var en morgon när det var väldigt kallt och många gick samtidigt upp och duschade och gjorde sig i ordning till jobbet, förklarar Stefan Sedin som är elnätschef.

Utöver den befintliga kapaciteten ökas nu alltså med 500 megawatt, vilket betecknas som rekordartat och unikt. Men problemet lär ju vara att inte södra Sverige i dag får tillräckligt med el.

Snor vi av deras behov nu?

– Anledningen till bristen i södra Sverige är att nätet inte klarar av att skicka ner så mycket el som behövs. Själva kapaciteten att plocka ut, den har vi redan, menar Sedin.

I förtäckta ordalag antyder de att det ska finnas elkrävande etableringar som står och väntar på klartecken.

– Vi har ett par förfrågningar redan. Nu tar vi det här beslutet och nu kan vi börja bli konkreta, säger Jämtkrafts ordförande Kerstin Arnemo (C).

Investeringen i Midskog kommer att gå på 80 miljoner. Men betydligt mer kostar det med ett nytt nät som klarar den här belastningen. Mellan 600 och 800 miljoner beräknas det kosta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.