En blå vägskylt där det står Oviken.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så skulle en gruva i Oviken kunna utformas – i klippet berättar länets största prospektör District Metals om planerna. Foto: Marie Selander/SVT

Prospektör i Oviken planerar provborrningar nästa år – så kan en urangruva utformas

Publicerad

Om allt går enligt planerna kommer länets största prospektör, det kanadensiska bolaget District Metals, att inleda provborrningar efter uran i Oviken nästa år.

Det meddelade bolagets vd när han nyligen besökte länet.

Inom kort väntas besked om uranbrytningsförbudet – som man hoppas blir upphävt.

– Det kommer att sätta fart på arbetet, säger Garrett Ainsworth, vd för District Metals.

Det kanadensiska bolaget District Metals har skaffat sig mineralrättigheter till nära 80 000 hektar i Jämtlands län och är därmed länets största prospektör. En stor del av de inmutade områdena finns i Ovikenområdet och i Tåsjö.

Väntar på att förbud ska hävas

Viktigaste fyndigheten är den så kallade Viken-fyndigheten i Oviken som bara den utgör nära 30 000 hektar. Det alunskiffer som finns där innehåller en mängd energimetaller som vanadin men också uran.

Bolaget inväntar nu liksom resten av gruvbranschen att uranbrytningsförbudet ska upphävas.

Vd Garrett Ainsworth är också geolog med uran som specialitet. Nu inväntar han och bolaget liksom resten av gruvbranschen på att resultatet av uranutredningen ska presenteras. Utredningen som har titeln ”Uppdrag att åter möjliggöra utvinning av uran” väcker stora förhoppningar om att brytningsförbudet ska tas bort.

Vill sälja rättigheter

District Metals är ett prospekteringsbolag som inte har några egna planer på gruvbrytning, utan som har som mål att sälja sina mineralrättigheter till något bolag som vill starta utvinning. Men som prospektör tittar bolaget på vilken typ av gruvverksamhet som skulle kunna löna sig.

– Det viktiga är att starta utvinning i mindre skala, säger vd Garrett Ainsworth.

Vilken gruvverksamhet bolaget ser framför sig – hör du mer om i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.