Foto: SVT/privat

Järv ställer till stora problem för renägare

Uppdaterad
Publicerad

För rennäringen har vintern varit extra besvärlig. Mycket snö har gjort att renarna varit särskilt utsatta – inte minst för rovdjur. Flera samebyar vittnar nu om stora problem med järv.

Våren är här och Ohredahke sameby ha precis flyttat upp sina renar mot fjällkanten vid Härbergsdalen i Strömsunds kommun.

– Jag har aldrig varit med om en sådan här vinter, säger ordförande Pär Mikael Åhrén när de tar en rast.

Under vintern har samebyn haft sina renar i Graninge, i gränslandet mellan Jämtlands och Västernorrlands län. Men vintern har varit besvärlig. En snörik vinter påverkade renarnas förmåga att hitta mat och till det tillkom ytterligare problem.

– Vi hade några våldsamma bekymmer med järv där i december, januari, säger Pär Mikael Åhrén.

När det är mycket snö blir renen ett lätt byte eftersom järven kan springa på snön.

– Renarna har inte en chans  att komma undan, säger Pär Mikael Åhrén.

Flera sökt skyddsjakt

Tidigare har järv främst funnits i fjällen men nu har de börjat dyka upp allt mer frekvent även i skogslandet. Något som rennäringen alltså påverkas av. I vinter har också flera samebyar sökt skyddsjakt för just järv men bara några enstaka har beviljats. Pär Mikaels sameby fick avslag. De beslutade därför att göra det enda de såg som möjligt.

– I januari hägnade vi in renarna och började mata dom. Men att stå i hägn är inte naturligt för en ren, säger han.

Finns det inte järv i fjällen också?

– Jo, visst gör det det. Men här är det lättare att bevaka hjorden, det är en mera översiktlig terräng. Här är det också lättare för ren att komma undan nu när snön försvinner, säger han och fortsätter:

– Men visst tar järv renar även i fjällen men då tar den inte lika många. I skogen om den kommer in i en flock på tio, femton renar så kan den ta allihop, när snön är på det här viset.

Naturvårdsverket restriktiv

Enligt Naturvårdsverket finns det fortfarande för få järvar i Sverige. Det är därför väldigt svårt att få skyddsjakt. Det krävs att rennäringen kan bevisa att en enskild individ gjort stor skada.

– Man säger att det inte är någon allvarlig skada men det räcker att järven äter två kilo kött ur en levande ren så tycker jag att det är en jävligt allvarlig skada, säger Pär Mikael.

I klippet ovan berättar han mer om hur järven jagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.