Det finns för närvande närmare 670 järvar i Sverige. Allra flest finns i Jämtlands läns fjällandskap. Foto: SVT

Många järvar i Jämtlands län – flest i hela landet

Uppdaterad
Publicerad

Det finns uppskattningsvis närmare 670 järvar i Sverige och den största koncentrationen av järv finns i Härjedals- och Jämtlandsfjällen. Det visar Naturvårdsverkets senaste inventering.

För att järvstammen i Sverige ska må bra – ha en gynnsam bevarandestatus – behövs 600 järvar. Enligt årets järvinventering som nu är klar finns det uppskattningsvis 668 järvar.

– Under flera år har vi sett en spridning av järvpopulationen söderut och österut från fjällområdena och precis som i fjol hade vi en registrerad föryngring så långt söderut som i Värmland, bara några mil norr om Karlstad, säger Robert Ekblom som är vilthandläggare på Naturvårdsverkets viltanalysenhet.

Den största koncentrationen av järv finns som tidigare i fjälltrakterna i Jämtlands län.

Inventerar tillsammans med Norge

Järvinventeringen görs sedan början av 2000-talet av Naturvårdsverket och Norska Miljödirektoratet.

Järven är ett problem för rennäringen och för några veckor sedan fattade Länsstyrelsen i Östersund beslut om skyddsjakt på nio järvar, det beslutet överklagades till Förvaltningsrätten som stoppade jakten.

Oklart om licensjakt i år

Naturvårdsverket kan också besluta om licensjakt på järv, senast det skedde var i slutet av 2019 då 15 järvar var tilldelade här i länet, men ingen fälldes.  År 2020 och 2021 var det ingen licensjakt och hur det blir i år är ännu inte bestämt.

Inventering av järv

Järvarna inventeras med gemensamma metoder och databaser i Sverige och Norge. Inventeringen bygger i huvudsak på att registrera föryngringar (honor med ungar). Resultatet sammanställs i en gemensam rapport från norska Rovdata och svenska Viltskadecenter, på uppdrag av Miljødirektoratet och Naturvårdsverket.

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.