Delad bild. Till vänster en förfallen fyravåningsbyggnad. Till höger äldre skallig man med glasögon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu möts Härjedalens kommun och ägaren till Hotell Tänninge i mark- och miljödomstolen. Tvisten handlar om krav som kommunen ställer kring byggnaden. Hör mer om alla turer kring det klassiska hotellet i klippet. Foto: Maria Harning/SVT

Klassiskt hotell i Tänndalen i domstol – ägarna krävs på åtgärder av Härjedalens kommun

Uppdaterad
Publicerad

Det förfallna hotellet Tänninge i Tänndalen måste åtgärdas, annars väntar vite på 900 000 kronor.
Det kravet ställde Härjedalens kommun på ägaren till hotellet för två år sedan, men kravet är överklagat och nu ska mark-och miljödomstolen avgöra frågan.

Det är inte första gången som Härjedalens kommun ställt krav på att något ska hända med hotellet som är från 1964.

– Det har varit otroligt svårt att kommunicera med ägarna, säger Thomas Wiklund (M), vice ordförande i miljö-och byggnämnden i Härjedalens och Bergs kommuner.

Den fråga som ska avgöras nu är det åtgärdsföreläggande som kommunen beslutat om mot bolaget som äger hotellet, Bonzo Living AB. Kommunen kräver åtgärder på fasad, fönster och omgivningar.

Till föreläggandet är knutet till ett löpande vite på 900 000 kronor.

Bolaget å sin sida menar att åtgärderna är meningslösa, då bolaget vill renovera hotellet. För att kunna göra detta måste detaljplanen ändras, skriver bolaget i sin överklagan.

SVT har försökt nå ägaren av Bonzo Living AB, en man i 80-årsåldern i Stockholm, men har inte lyckats nå honom.

Hotell Tänninge i Tänndalen. Stor betonggrå byggnad i flera våningar, omgärdad av staket.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hotell Tänningen är tidstypiskt för 1960-talet och utreddes en gång för byggnadsminnesförklaring. Men nu finns ingen räddning för interiörerna. Förre länsantikvarien Ola Hanneryd berättar. Foto: Maria Harning/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.