Anneli Thors, regionansvarig för Suicide Zero berättar om vad det kan betyda att kommunerna saknar handlingsplaner för självmord. Foto: Leah Esmaiel, SVT

Kommunerna i Jämtlands län saknar handlingsplaner kring självmord

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga kommuner i Jämtlands län saknar handlingsplaner för att motverka självmord – något som får stark kritik från organisationen Suicide Zero. Hör vad Anneli Thors, regionsansvarig för Suicide Zero, säger om det här i videon ovan.

I Jämtlands län är det mellan 20 och 25 personer som tar sina liv varje år och antalet självmordslarm har ökat. Rickard Bracken, generalsekreterare för Suicide Zero, säger i ett pressmeddelande att ”det är helt oacceptabelt att samtliga åtta kommuner i Region Jämtland saknar genomtänkta strategier, fasta budgetar och handlingsplaner för ett effektivt arbete med att förebygga självmord”.

Anneli Thors berättar att kommunerna har en stor betydelse och kan förebygga situationen, eftersom de möter människor i alla åldrar och nästan hela befolkningen.

– De har mycket större roll än vad vi har förstått och framförallt enormt stora möjligheter att kunna förebygga självmord, säger hon.

Kommunen behöver en effektiv självmordsprevention och det får de genom att införa handlingsplaner i varje verksamhet i kommunen. Där ska det finnas tydliga riktlinjer, strategier och aktiviteter.

– Man behöver sätta upp ansvariga funktioner som ska jobba med den här planen. Det ska inte bli att vi gör det utifrån en direkt händelse, utan det ska vara ett löpande arbete hela tiden, säger hon.

Det kommer nu hållas en utbildning för ett antal av länets kommunanställda. Men det räcker inte, anser organisationen Suicide Zero. Handlingsplaner för att förebygga självmord behöver införas i varje kommun, så snart som möjligt.

Här finns hjälp att få:

  • 1177 – Vårdguiden Sjukvårdrådgivning samt uppgifter om närmaste psykiatriska akutmottagning. På telefonnummer 1177 får du ett snabbt svar om vart du ska vända dig inom vården.
  • Mind – självmordslinjen. Alla dagar kl. 06-24. Telefon: 90101 Chatt: www.chatt.mind.se.
  • Jourhavande medmänniska. Telefon: 08-7021680. Alla dagar kl. 21-06.
  • Jourhavande medmänniska. Telefon: 08-7021680. Alla dagar kl. 21-06.
  • Jourhavande präst, kopplas via telefonummer 112 alla dagar kl. 21-06- Chatt söndag-torsdag kl. 20-24.
  • BRIS – vuxnas telefon om barn. Telefon: 077-150 50 50. Vardagar kl. 09-22.
  • BRIS – barnens telefon. Telefon: 116 111.
  • UMO. Om du är 12-25 år är du välkommen att höra av dig till din närmaste ungdomsmottagning för att få råd och stöd även vid psykisk ohälsa.

KÄLLA: Suicide Zero

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.