Mannen tänkte fira sin mammas försenade 60-årsdag och köpte med sig över 500 liter starköl, men stoppades i tullen. Foto: Maja Suslin / TT

Man i Jämtlands län köpte över 500 liter starköl – till mammans 60-årsfirande

Uppdaterad
Publicerad

En man från länet som köpt över 500 liter starköl och även sprit och vin fick se alkoholen beslagtagen av tullen. Utöver det slogs fast han han skulle betala punktskatt på nära 9 000 kronor.

När mannen passerade tullen och hade med sig 542 liter starköl (116 flak) förutom 9 liter sprit och 8 liter vin väckte det tullens uppmärksamhet.

Mannen berättade att alkoholen var avsedd för eget bruk, exempelvis skulle dryckerna förtäras vid ett försenat 60-årsfirande för mannens mamma, vid en fest för jaktlaget, vid det återkommande fredagsbadandet i badtunna och ett par andra fester. Mannen uppgav utöver det att han dricker 10-12 glas alkohol i veckan.

Tullverket: Ingen rimlig förklaring

Tullen konstaterade att det trots redovisningen kvarstod runt 80 liter alkohol som mannen inte kunnat redogöra för hur den skulle användas. Verket slog fast att mannens förklaring inte var rimlig

Alkoholen beslagtogs av tullen och mannen konstaterades skyldig att betala punktskatt på drygt 9 000 kronor. Men efter beslut behöver punktskatten nu inte betalas.

Däremot måste mannen betala 3 000 kronor i så kallat transporttillägg.

Alkoholen får han inte tillbaka eftersom han inte hade rätt att föra in den i landet, fastslår Tullverket.

Hur mycket alkohol får föras in i Sverige från ett annat EU-land?

För ditt eller din familjs privata bruk:

  1. 10 liter spritdrycker
  2. 90 liter vin (60 liter mousserande vin)
  3. 20 liter starkvin
  4. 110 liter öl

Om du har med dig mer alkohol än dessa mängder är det du som ska visa för tulltjänstemannen vid gränsen att mängden alkohol är rimlig för din eller din familjs privata bruk. Men mängden alkohol är inte ensam avgörande vid bedömningen utan Tullverket gör en helhetsbedömning av omständigheterna.

(källa: Tullverket)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.