En man med hörlurar tittar in i kameran. Till vänster en bild över en restaurang i Åres skidsystem som står i full brand.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör räddningstjänstens vakthavande befäl Johan Keijser kommentera den brand som totalförstörde 720 Bar och Restaurang Foto: David Hansson, SVT

Räddningstjänsten om restaurangbranden i Åre – explosionsrisk stoppade rökdykarinsats

Uppdaterad
Publicerad

En brand utbröt i en backrestaurang i Åre på torsdagen och trots insatser från fem räddningsstyrkor gick byggnaden inte att rädda utan restaurangen brann ner till grunden.

Räddningstjänsten fick avbryta två försök att skicka in rökdykare i byggnaden.

– Det var tryckkärl inne i byggnaden så det var för stor risk för personalen, säger Johan Keijser på räddningstjänsten.

Det började som kraftig rökutveckling vid 10-tiden. Enheter från Åre, Järpen, Storlien och Östersund kallades till platsen och deltog i släckningsarbetet.

Byggnaden som började brinna ligger i en backe i nära anslutning till en skidlift, vilket ökade svårigheten med att säkerställa vattenförsörjningen till släckningen.

Skistar som driver skidanläggningen i Åre har bistått räddningstjänsten med den hjälp de kunnat ge.

– Vi har sett till att räddningstjänsten kunnat koppla upp sig till snökanonsuttag där det finns vatten för extra vattenförsörjning, berättar Niclas Sjögren Berg, operationell direktör Skistar.

Ägarna: ”Traumatiskt”

Personerna som äger marken, fastigheten och driver restaurangen har varit bortresta och blev informerade om händelsen under torsdagsförmiddagen.

– Det är traumatiskt det här. Hur kan det annars kännas när det man ägnar sig åt blir totalt förstört? Ofattbart, säger Andreas Svensson en av ägarna till 720 Bar och restaurang.

Att ingen person har kommit till skada är det viktigaste enligt Andreas Svensson som bekräftar att verksamheten har varit nedstängd för säsongen.

– Nu måste vi ta hand om våra anställda.

Klara med insatsen

Vid 14-tiden hade räddningstjänsten inlett eftersläckningsarbetet.

– Vi har nu avvecklat de flesta resurserna, vi har kvar några för efterbevakning, sade vakthavande befäl Johan Keijser då.

Vid 14.30-tiden avslutade räddningstjänsten officiellt sitt uppdrag på platsen och det formella ansvaret för bevakningen av brandplatsen övergick till fastighetsägaren.

Misstänkt mordbrand

Under torsdagskvällen gjordes en avspärrning i väntan på teknisk undersökning som förväntas påbörjas under början av nästa vecka.

Under fredagen planerar polisen att utföra andra utredningsåtgärder, bland annat att hålla förhör med vittnen och restaurangens ägare.

I nuläget rubriceras händelsen som mordbrand och ingen är delgiven någon misstanke om brott.

Se branden i Åre och hör mer om räddningsarbetet i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.