Rättegången om dådet mot imamen avslutades idag.

Kritik mot att imamen inte fick skydd

Publicerad

Åklagaren yrkade på åtta års fängelse för det åtalade paret när rättegången i avslutades idag.

Under rättegångens femte dag framkom kritik mot myndigheterna. Imamen i Strömsund fick inget skydd, trots att familjen berättat för säkerhetspolisen om hot mot hans liv.

– De har haft löpande kontakt med säkerhetstpolisen och upplever att säkerhetspolisen inte riktigt tagit hoten på allvar, säger imamens företrädare Johan Rainer.

Mordförsök på Imam

Vad anser du om det här?

Anmärkningsvärt, men som jag sade i min plädering så finns det en naivitet hos svenska myndigheter kring de här frågorna.

Åklagaren krävde att det åtalade paret ska få åtta års fängelse för medhjälp till mordförsök. Imamens företrädare yrkar på 150.000 kronor i skadestånd, ett högre belopp än normalt.

– Vi tycker att det står klart att det här attentatet är politiskt motiverat, målsägande har flytt sitt hemland men blir ändå uppsökt här. Dessutom är det frågan om synnerligen allvarliga skador, det är tveksamt om han någonsin kommer att kunna bli återställd.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordförsök på Imam

Mer i ämnet