Granskningen har gjorts av en konsultfirma på uppdrag av Östersunds kommun. Anledningen är att politikerna har beslutat att verksamheten ska bolagiseras. Den genomlysning som har gjorts visar att avfallsverksamheten fungerar bra, men det finns brister i VA-sektorn. Många gånger är de beslutsunderlag som politikerna har när beslut ska fattas undermåliga och i vissa fall felaktiga, vilket gör att nya beslut måste fattas. Till exempel när det gäller bygget av det nya vattenverket i Minnesgärde. I den ursprungliga kalkylen, då politikerna fattade beslut om investeringen, var budgeten på 742 miljoner kronor. Idag är den 1,7 miljarder.
”Det framstår som att A/VA-sektorn har satt i system att få till stånd beslut om investering med en låg kostnad för att säkerställa att den kan genomföras,” skriver konsultfirman i sin rapport. Inom sektorn har också antalet anställda ökat från omkring 28 personer 2016 till över 120 idag. Chefer har också tillsatts i direkt strid med kommunens riktlinjer.
Arbetskulturen skiljer sig
Rapporten pekar på en kultur inom VA-sektorn som skiljer sig från den övriga kommunen. Man pratar om kommunen som ”dom” och har gjort en egen tolkning av kommunens ledord Engagemang – Omtanke – Utveckling till ”kunden först, älska avvikelser, eliminera slöseri, ha roligt på jobbet.”
”Att tala om att sätta kunden först och eliminera slöseri rimmar inte när samma organisation hanterar miljardinvesteringar utan konsekvensanalys, låter projekt svälla utan förankring och anställer chefer utan strukturerad process,” står det i rapporten.
– Vi ser allvarligt på den kritik som lyfts. Det är vårt ansvar att ta till oss detta, analysera orsakerna och genomföra förändringar. Det handlar inte om att peka ut syndabockar – utan om att ta ansvar för framtiden, säger förvaltningschefen Ulf Norlén i ett pressmeddelande.