På ett halvår har fastighetsbolaget Rikshem köpt nästan 2 700 lägenheter i Östersund. I november köpte man nära 1 000 lägenheter av Akelius och nu köper Rikshem nära 1700 lägenheter av allmännyttan, Östersundshem, för 1,1 miljarder kronor.
I den senaste affären ingår att Rikshem åtar sig att bygga 300 lägenheter i Östersund. Utöver dessa lägenheter ska Rikshem och Östersundshem i ett gemensamt ägt bolag tillsammans bygga ytterligare 300 lägenheter.
– Östersund har en positiv utveckling och jag är glad att kunna utöka Rikshems bestånd i staden rejält. Rikshems mission är att vara den nationella allmännyttan och vi arbetar bland annat aktivt med att ta ansvar i lokalsamhället genom sociala insatser och genom att bygga nytt för att utveckla den lokala bostadsmarknaden. Det ska vi göra även i Östersund. På så sätt bidrar vi till att utveckla regionens konkurrenskraft, säger Jan-Erik Höjvall, vd vid Rikshem.
Toppchefer gjorde klipp
Men parallellt med expansionen har statligt kontrollerade Rikshem den senaste tiden uppmärksammats för en rad misstänkta skandaler. Under hösten har tidningen Dagens industri avslöjat att ett antal chefer inom Rikshem gjort klipp när de lånat ut pengarna till bolaget.
Det rör sig om fyra toppchefer som Rikshem betalat 60-70 miljoner kronor i ränta och vinstutdelning. Cheferna fick 2011 konvertibla skuldebrev i bolaget för sammanlagt 50 miljoner kronor. Det är lån som köparen ger bolaget och som senare kan lösas in mot aktier. Men i somras, ett år i förväg, köpte Rikshem tillbaka konvertiblerna för 118 miljoner kronor. Cheferna gjorde därmed ett klipp på 136 procent.
Skandaler granskas
Rikshems orförande, Mats Mared, beslutade att en oberoende granskning skulle göras av affärerna. Granskningen omfattar vd:n och vice vd:ns resor och representation under 2014 och 2015 samt ”en kartläggning av risken för eventuella intressekonflikter i bolagets verksamhet”, som Rikshem självt formulerar det. Och bakgrunden är ”att det under en tid förekommit rykten kring bolagets verksamhet och personer i ledande befattning.”
Granskningen utförs av konsultföretaget KPMG och kommer inom kort att vara slutförd.
Affärerna har upprört LO, som ju är delägare i AMF, som i sin tur är delägare i Rikshem.
Chef fick sparken
– För våra medlemmars del är dessa belöningar uppseendeväckande stora. Ledningen har miljonlöner och det borde räcka, sade LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson, som sitter i AMF:s styrelse, till nyhetsbyrån TT efter avslöjandet.
Sedan Dagens industris granskning har också en annan toppchef, förre S-politikern Ilija Batljan fått sparken. Men inte för klippet med konvertiblerna, utan för att han ska ha ägnat sig åt privata fastighetsaffärer vid sidan av sin tjänst som vice vd.
Erbjöd miljoner för ogiltigt bygglov
Något som också upopmärksammades före jul gällde ett bygglov. Rikshems bygglov i Kista i Stockholm bröt mot detaljplanen och överklagades av 26 grannar. Då erbjöds grannarna 2,6 miljoner kronor mot att de drog tillbaka överklagandet, rapporterade Dagens industri.
– Vi gjorde upp med föreningen för att komma i gång med bygget. Vi betalade ersättning för skador, sade Rikshems vd Jan-Erik Höjvall till tidningen.
Avföring i krypgrunden
Rikshem har också uppmärksammats av SVT:s program Plus för renoveringar av bostäder i Uppsala. Rikshems renovering av sina bostäder har i många fall varit så bristfällig att när SVT anlitade en besiktningsman underkände han den helt i många fall. Det var bland annat frågan om stora vattenläckor och om trasiga avloppsrör, vilket medfört att avföring läckt ut i krypgrunden. ”Folk har bott i sin egen skit” konstaterade besiktningsmannen.
Otillräckliga åtgärder
Så här svarar Rikshem på kritiken som gäller bristande renoveringar: ”Rikshem är medvetna om att det funnits brister gällande renoveringen i vissa lägenheter. Med anledning av dessa problem har vi vidtagit ett flertal åtgärder gällande exempelvis hur kvaliteten på renoveringen ska säkerställas, felanmälningar hanteras och hur fel som uppkommit snabbt åtgärdas. I media har bilder har av en krypgrund där avloppsvatten läckt ut visats. Så fort Rikshem fick kännedom om problemet vidtogs åtgärder. Efterforskningar visade att det tyvärr inträffat två gånger tidigare i juni och augusti och sedan även i oktober 2015. De åtgärder vi vidtagit vid de första stoppen visade sig inte tillräckliga. Efter att avloppsledningarna filmats hittades felet i en kopplingsbrunn ute i gatan. Stoppet där åtgärdades och krypgrunden sanerades. Gällande de övriga konkreta exempel på problem/fel som tas upp i media åtgärdades dessa omgående.”
Kraftiga hyreshöjningar
Rikshem har också fått kritik för att renoveringarna lett till så kraftiga hyreshöjningar att hundratals hyresgäster sett sig tvungna att flytta.
Bostadsbolaget menar dock att man vidtagit flera åtgärder för att hyresgästerna ska kunna bo kvar, dels erbjudit hyresrabatter och dels gett möjlighet för hyresgäster till ”direktflytt inom områdena där man kan byta lägenhetstyp”.
Det var i början av 2015 som Rikshem började sin köpa upp lägenheter norr om Uppsala.
Sedan 1 februari är bolaget etablerat i Östersund sedan man tillträtt fastigheterna som köptes från Akelius. I Östersund har Rikshem också ett lokalkontor.
Rikshem expanderar i Norr
Rikshem köper nu 1 698 lägenheter i 28 fastigheter om totalt 124 000 kvadratmeter för 1,1 miljarder av allmännyttan i Östersund, Östersundshem.
I november ifjol köpte Rikshem nära 1 000 lägenheter av fastighetsbolaget Akelius i Östersund, som bolaget tillträdde 1 februari.
Den första affären norr om Uppsala gjorde Rikshem i början av förra året när de köpte 1600 lägenheter i Luleå av Luleåbo och Luleå kommun.
Rikshem är en av landets största privata bostadsbolag.
Bolaget äger 25 300 bostäder varav cirka 5 000 äldreboenden och cirka 1 600 studentbostäder.
Fastigheterna har ett marknadsvärde på cirka 29 miljarder kronor.
2014 uppgick hyresintäkterna till 1,7 miljarder kronor. Överskottet i själva fastighetsdriften landade på 950 miljoner kronor.
Under första halvåret ifjol ökade hyresintäkterna från 822 till 979 miljoner kronor . Resultat efter skatt uppgick till 529 mkr (148).
Rikshem ägs av Fjärde AP-fonden och pensionsbolaget AMF. AMF i sin tur ägs av LO och Svenskt Näringsliv.
Slutgiltigt och formellt beslut kring den senaste affären i Östersunds fattas av kommunfullmäktige den 17:e mars. Rikshem beräknas tillträda fastigheterna den första juli. Då har företaget på ett drygt halvår tillträtt cirka 5 000 lägenheter i norra Sverige.