Personer sitter och fikar vid ett gammalt stenhus i Jämtland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gamla bostadshus byggda av sten hör till ovanligheterna i Jämtland och Härjedalen. Så miljön på kaffeverandan vid Näs hembygdsgård för närmast tankarna till Gotland och södra Sverige. Se mer i klippet. Foto: Björn B Schäfer/SVT

Kruskalas i ett av länets mest speciella hus

Uppdaterad
Publicerad

Kruskalasen löser av varandra under sommarmånaderna i Jämtland. Men frågan är om något kalas anordnas i ett sådant speciellt hus som Näs hembygdsgård i Bleka nära Fåker. Se mer i klippet vad som gör huset så speciellt.

Småkakor – eller krus som de kallas på jamska – låg uppdukade på fat i långa rader i stenstugan i Bleka. Och vid elva på söndagsförmiddagen började de första sötsugna gästerna att anlända.

Se det speciella huset i klippet ovan och hör berättelsen som låg bakom valet, att på 1700-talet bygga i sten, när nästan alla andra hus i Jämtland byggdes av timmer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.