Delad bild, som dels visar ett par män som står vid husvägg, där den ene är på väg in genom en lucka på vinden och den andre står nedanför . dels en skylt där det står Valsjöbyn.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kvinnorna i byn har gömt sig och männen är ute och letar; Följ med på ”Gyminga” i Valsjöbyn. Foto: Bengterik Busk, SVT

Kvinnorna i Valsjöbyn har gömt sig – männen letar

Uppdaterad
Publicerad

Sedan drygt 100 år tillbaka leker de vuxna i Valsjöbyn i Jämtland ”Gyminga” kvällen före Kristi Himmelsfärdsdag.

Grabbarna i byn samlas vid affären för att dra upp strategin.

– Det är mycket ”lurning” med det här, kvinnorna åker runt på eftermiddagen för att lägga ut villospår, men vi försöker ha koll på bilarna som åker på byn den här dagen, säger Daniel Fahlström. Och den här gången tror han sig veta var man ska leta.

Gömmer sig tlllsammans

Michael Hallquist berättar om reglerna:

– När det är skottår är det vi grabbar som gömmer oss, annars är det damerna. Dom som gömmer sig ska göra detta ”inom fyra väggar och tak” och alla ska gömma sig på samma ställe, sedan har dom andra två timmar på sig att leta.

– När vi knackar på hos folk frågar vi om dom kan ”säkra gården”,  blir svaret ja behöver vi inte leta där.

Flera villospår

Gömstället får inte vara helt igenbommat, men det räcker med att till exempel ett fönster inte är reglat. Därför är det den här kvällen en del dörrar och fönster i byn som inte är reglade, det är villospår för dom som letar.

När tiden börjar rinna ut är Daniel Fahlström inte allls lika säker längre och när klockan slår 21.00 tvingas han och de andra grabbarna ge upp ...

Även i år var det kvinnorna som vann Gymina i Valsjöbyn. Foto: Bengterik Busk/SVT

GYMINGA

I några av byarna i den nordligaste delen av Krokoms kommun i Jämtland finns det berättat om ”Gyminga”, bland annat i Beng af Klintbergs bok ”Folkminnen”. I Valsjöbyn har man haft Gyminga i över hundra år, med uppehåll endast under covid-pandemin. En teori är att det hela började som någon form av dejting-projekt i början av förra seklet, men det är ingen som riktigt vet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.