Anna Forzelius, enhetschef på onkologmottagningen på Östersunds sjukhus, skulle kunna anställa tre-fyra läkare.

Akut läkarbrist inom cancervården

Uppdaterad
Publicerad

Det råder akut personalbrist inom cancervården i hela landet. På Östersunds sjukhus onkologmottagning saknas det färdigutbildade läkare.

– Vi har en ST-läkare på plats, som snart blir klar, och vi har en under utbildning. Annars kommer det hit läkare från Umeå och täcker upp på konsultbasis, säger Anna Forzelius, enhetschef på onkologmottagningen på Östersunds sjukhus.

Underbemannade kliniker

Enligt en rapport som Cancerfonden publicerar på tisdagen är 17 av landets 18 onkologikliniker underbemannade. På sjukhuset i Östersund finns ingen klinik, men det finns en onkologmottagning. Det är en dagvårdsavdelning med fjorton vårdplatser. Där arbetar sju sjuksköterskor och en ST läkare i onkologi och två medicinska sekreterare.

– Vi skulle behöva ha tre-fyra egna anställda läkare. Våra patienter får inte träffa läkare inför varje behandling, som man gör på vissa andra sjukhus, säger Anna Forzelius.

Sammanställningen av personalläget i hela landet visar att det saknas personal till drygt 440 heltidstjänster. Dessutom väntar stora pensionsavgångar då en femtedel av alla verksamma onkologer är 60 år och äldre. Det visar en rapport som Institutet för Hälso- och Sjukvårdsekonomi, IHE, sammanställt till årets Cancerfondsrapport.

Patienterna drabbas

– Vi har inte haft lika svårt att rekrytera sjuksköterskor. De senaste fyra-fem rekryteringarna har varit vidareutbildade sjuksköterskor som vill flytta till Jämtland, berättar Anna Forzelius.

Den allmänna personalbristen inom cancervården drabbar patienterna. Behandlingar skjuts upp, vårdavdelningar stängs och vårdplatser dras in.

— Situationen är mycket allvarlig och tyvärr är det patienterna och personalen som drabbas. De betalar ett högt pris för underbemanningen inom cancervården. Det är helt oacceptabelt, säger Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare på Cancerfonden, i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.