• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Privat

Leo överlevde sex timmars hjärtstopp

Uppdaterad
Publicerad

Leo paddlade kanot när olyckan var framme. Hans hjärta stannade i det iskalla vattnet och det dröjde sex timmar innan det började slå igen.

– Att min son lever idag är ett mirakel, säger mamma Linn.

Det var förra sommaren som 15-årige Leo från Sollentuna var på ett konfirmationsläger i Åre. Han och flera kompisar var ute och paddlade i jämtländska Ånnsjön när deras kanadensare plötsligt började ta in vatten.

– Pojkarna försökte ösa ur vattnet men till slut kantrade den och de föll i, berättar Linn Wågberg, mamma till Leo.

Kanotdramat på Ånnsjön

Hittades med hjärtstopp

Leo bestämde sig för att simma till land. Men vattnet var kallt, riktigt kallt. Det var bara runt fyra grader och Leo hamnade fort under vattenytan på grund av nedkylning.

Det dröjde två timmar innan han hittades och då hade han drabbats av hjärtstillestånd.

– När vi fick samtalet om olyckan frågade dom: Sitter du ner? Vi fick inte veta om han levde eller om han hade dött, säger Linn.

Kroppstemperatur på 14,5 grader

Efter timmar av ”olidlig väntan” fick familjen besked att Leo transporterats till norska Trondheim för vård. När han kom till sjukhuset hade han en kroppstemperatur på endast 14,5 grader.

Leo hölls vid liv – men familjen kunde inte andas ut.

– Vi kunde inte i vår vildaste fantasi förstå hur illa det var. Det tog över sex timmar innan man fick igång hans hjärta, och syrebristen och det långa hjärtstoppet gjorde att alla inre organ sviktade och hans hjärna fick utstå väldiga påfrestningar.

”Som att ta emot ett nytt dödsbesked”

Frågorna hopade sig. Skulle Leo överleva? Hur skulle hans liv bli ifall han överlevde?

– Efter de första hjärnbilderna diskuterade läkarna om de skulle fortsätta med livsuppehållande åtgärder, de visste inte om han skulle få ett värdigt liv, säger Linn och fortsätter:

– Det var som att ta emot ett nytt dödsbesked.

Vaknade och ville ha glass

Trots den dystra prognosen så kom vändningen. Hjärnan hölls nedkyld och efter tolv dygn i respirator vaknade Leo mirakulöst.

– Han tittade på mig och sa att han var sugen på glass. Då började hela salen med läkare och sjuksköterskor att jubla för ingen trodde att han skulle kunna prata. Det kändes som att han återuppstått från de döda.

Leo lever men han har en lång väg tillbaka. Ändå har han tagit flera stora steg i sin rehabilitering.

– Ett ben blev väldigt illa åtgånget av den långa syrebristen. Muskler dog och han var rullstolsbunden länge. Men nu kan han gå även om det är svårt.

Anser att olyckan kunde ha undvikits

Sonen överlevde den allvarliga olyckan men den river fortfarande stora sår. Mamma Linn menar att den kunde ha förhindrats och att konfirmanderna aldrig skulle fått ge sig ut på sjön.

– Det känns allra, allra värst. Olyckan har fått sådana fruktansvärda konsekvenser och kunde med små medel ha undvikits, säger hon och fortsätter:

– Pojkarna lämnades utan uppsikt och hade ingen våt- eller torrdräkt och det var iskallt i vattnet. Det känns fruktansvärt att min son har förlorat så mycket av sitt liv för att man inte tänkte till.

Idag orkar inte Leo prata om olyckan och han lider av bestående muskel- och nervskador.

Polisen utreder händelsen

En rättslig process pågår i ärendet. Enligt polisen är utredningen i sitt slutskede. Det handlar om att ledaren för lägret kan ha brustit när det gäller säkerhet och ansvar. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kanotdramat på Ånnsjön

Mer i ämnet