älgar som äter ur rundbalar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här äter älgarna upp nötdjurens mat hos Fredrik Eriksson i Bratteggen. Länsstyrelsen anser att jordbrukarna kan göra större insatser för att hindra älgarna. I videon förklarar klövviltshandläggare Jerk Sjöberg varför länsstyrelsen inte beviljat skyddsjakt på de hungriga älgarna. Foto: Fredrik Eriksson

Länsstyrelsen: Mer behöver göras av lantbrukarna för att skyddsjakt ska beviljas

Uppdaterad
Publicerad

I Åre kommun har flera lantbrukare stora problem med att älgar äter upp foder. Hittills har länsstyrelsen inte beviljat någon av ansökningarna som kommit in om skyddsjakt.

Älgarna orsakar ekonomiska problem för lantbrukare i Åre kommun. Länsstyrelsen har fått in flera ansökningar om skyddsjakt för att bli av med problemet. Hittills har bara ett ärende avslutats, och där beslutades om avslag.

– Allt vilt i Sverige är fredat den här tiden och vill man då få beviljat skyddsjakt är det ett undantag från fredningstiden, säger Jerk Sjöberg, klövviltshandläggare.

Länsstyrelsen: Andra åtgärder först

Jerk Sjöberg på länsstyrelsen understryker att de olika ärendena handläggs enskilt, så andra ansökningar kan beviljas. Han tillägger att man har rätt att överklaga besluten och kan skicka in en ny ansökan om man har vidtagit ytterligare åtgärder.

– Vi ser först och främst att man verkligen gör andra åtgärder först och det anser vi att det kanske finns det utrymme för, säger Jerk Sjöberg på länsstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.