Länsstyrelsen i Jämtlands län har beviljat skyddsjakt på en varg väster om Vemhån, Härjedalens kommun. Arkivbild. Foto: Heiko Junge/NTB scanpix/TT

Länsstyrelsen beviljar skyddsjakt på varg nära Vemhån

Publicerad

Länsstyrelsen i Jämtlands län har beviljat skyddsjakt på en varg som rör sig i ett område där både Handölsdalens, Mittådalens och Tåssåsens samebyar har renar.

Ansökan kom in från Handölsdalens sameby i fredags och vargen ska ha iakttagits vid Morsberget väster om Vemhån.

Redan 25 februari och 3 mars i år godkände länsstyrelsen skyddsjakt på en varg som synts till i området men på grund av svåra väder- och spårförhållanden har den inte kunnat skjutas tidigare.

Vid samtal med både Tåssåsens och Mittådalens samebyar har det framkommit att även de har vintergrupper av renar som betar i närområdet. Båda byarna har därför valt att vara med på Handölsdalens ansökan.

Risk för sammanblandning

Länsstyrelsen har beviljat ansökan, bland annat eftersom man ser en stor risk för skada på renarna, samt att de olika samebyarnas renhjordar riskerar att spridas och sammanblandas med varandra.

Skyddsjakten får bedrivas från och med 19 mars till och med 4 april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.