En järv och Marcus Öhman på Naturvårdsverket. Foto: TT/Naturvårdsverket

Länsstyrelsen förlorar rätten att besluta om skyddsjakt på järv

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Jämtland förlorar rätten att besluta om skyddsjakt på järv. Naturvårdsverket anser att länsstyrelsen beslutat om jakt på för många järvar.

2013 beslutade riksdagen om att rovdjursförvaltningen måste flytta närmare folket. Länsstyrelserna fick då rätt att genom delegation fatta beslut om skyddjakt på varg, björn, lo och järv. Men nu får inte Länsstyrelsen i Jämtland fortsatt förtroende att besluta om skyddjakt på järv.

– Vi anser att Jämtland har beslutat om för stort uttag på järvstammen, säger Marcus Öhman, chef för viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket till SVT Nyheter Jämtland.

Olika syn på järvstammen

Länsstyrelsen beslutade tidigare om en förebyggande skyddsjakt på 13 järvar. Beslutet fattades för att man skulle kunna skjuta järvar innan de ställer till skada för rennäringen. Länsstyrelsen menar att det finns gott om järv i länet och att stammen tål en beskattning.

– Vi tittar nationellt. Järvstammen i Sverige har fortfarande inte nått nivån 600 djur, vilket är de nedersta gränsen för en gynnsam bevarandestatus. Så mycket skyddsjakt blir en för hård beskattning på stammen, säger Marcus Öhman.

Ger ni länsstyrelsen en smäll på fingrarna?

– Jag skulle inte uttrycka mig så, men vi anser att Länsstyrelsen i Jämtland har beslutat om ett för stort uttag, säger Marcus Öhman.

Beslut tas av Naturvårdsverket

Att inte ge länsstyrelsen rätt att besluta om skyddjakt på järv innebär nu att det blir Naturvårdsverket som fattar beslut.

– Man kan fortfarande ansöka om skyddjakt, men det blir vi som tar besluten, säger Marcus Öhman.

Länsstyrelsens viltchef, Henrik Hansson, säger så här om Naturvårdsverkets beslut:

– Varför Naturvårdsverket fattat beslutet får du fråga dem om, jag har inga övriga kommentarer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.