Fjällvandringen förvandlades på en kort stund från nöje till överlevnad för gymnasieeleverna som fastnade i extremt hårt väder på kalfjället i Härjedalen. En av kursledarna, Daniel Koch, berättar om hur de – trots stor fjällvana – kunde hamna i ett så utsatt läge (Daniel Koch längst till höger och i tältet: Rickard Barrud). Foto: privat

Fjällvane kursledaren om att hamna i orkanvindar i Härjedalsfjällen: ”Det värsta jag varit med om”

Uppdaterad
Publicerad

I orkanvindar, kraftigt regn och dimma undsatte fjällräddningen en gymnasieklass från kalfjället i Härjedalen i onsdags. Trots många förberedelser och fjällvana ledare överraskades de ändå av det extremt hårda vädret. Hur det kunde ske berättar kursledaren Daniel Koch i videon ovan. Där kan du också se de undsattas egna bilder från tillfället när ovädret drog in.

Gymnasieklassen – 17 elever och 5 lärare – från Rönninge gymnasium i Salem hade under vårterminen förberett sig för fjällvandringen som var själva examinationen av den valfria kursen i Naturguidning.

Vandringen som genomfördes i området norr om Ramundberget, mellan Skarsfjället och Helags i Härjedalsfjällen, gick genom obanad terräng, med en avstickare till norska gränsen.

Snabbt och brutalt väderomslag

En av ledarna, Daniel Koch, har i 13 års tid gjort de här kursvandringarna och även privat vistas han mycket i fjällen. Även de övriga fyra ledarna har stor fjällvana, berättar han för SVT.

Det var när klassen efter en dagstur till norska gränsen kommit tillbaka till tältplatsen vid Hokenfjället som vädret slog om snabbt och brutalt. Det blåste mer än 35 meter per sekund i byarna – alltså orkanstyrka. Det föll också kraftigt regn och rådde dimma. ”Det var på gränsen för att det skulle gå att flyga” sa fjällräddningen till SVT efteråt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.