Länsstyrelsen i Jämtlands län har de senaste åren märkt av en ökande problematik med fiskodling i öppna kassar i sjöar. Det handlar om utsläpp av gödningsmedel, smittspridning och rymning av fisk.
Kassodling är den typ av odling som helt dominerar matfiskbranschen idag. Därför välkomnar länsstyrelsen planerna på landbaserade fiskodlingar, som en lösning på den nuvarande problematiken.
– Vi ser positivt på det. Det är vad vi har efterlyst, säger länsfiskekonsulent Joakim Svensson.
Han hyser goda förhoppningar när det gäller planerna på landbaserade fiskodlingar i Glissjöberg i Härjedalens kommun och Kall i Åre kommun.
Mindre miljöpåverkan
Biolog och miljökonsult Erik Olofsson som är engagerad i båda projekten i är givetvis också positivt inställd.
– Det är framtiden som jag ser det, säger han.
Det som talar för landbaserade system är bland annat mindre miljöpåverkan eftersom odlingen sker i ett slutet system där vattnet renas och återanvänds, och mycket lite släpps ut.
Kräver miljardinvesteringar
Men det finns också utmaningar, som stora investeringskostnader och stort behov av el, konstaterar Anders Kiessling, professor i akvakultur vid SLU.
I videon nedan utvecklar han sitt resonemang, och markägaren bakom fiskodlingsplanerna i Glissjöberg, Willy Skjeggerud, svarar på frågan om finansiering:
Investeringskostnaden för anläggningen i Kall – med planerad produktion på 4 000 ton fisk per år – uppgår till närmare en miljard. Företaget bakom satsningen har fått ett lån på över 300 miljoner från EU.
Hur stor investeringskostnaden blir för anläggningen i Glissjöberg – med en planerad produktion på 10 000 ton per år – blir är ännu oklart.
Men den blir närmare två miljarder?
– Nej det skulle jag inte tro, det är inte så att kostnaden är linjär. Storskaligheten sänker kostnaderna. Men säg att den stannar på 1,3-1,4 miljarder, säger miljökonsult Erik Olofsson.