Älgar äter upp lantbrukares foderbalar i Västjämtland

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad gör LRF för att hjälpa bönderna? LRF:s regionordförande i Jämtland, Lars Ahlin, berättar i klippet. Foto: Björn B Schäfer/SVT och Fredrik Eriksson, Bratteggen

Lantbrukares ekonomi hotas när älgar äter upp fodret – LRF Jämtland kräver skyddsjakt

Uppdaterad
Publicerad

Bönders ekonomi hotas av älgar och hjortar som äter upp fodret. Det anser i alla fall LRF, Lantbrukarnas riksförbund, som vill att bönderna beviljas skyddsjakt.

De senaste veckorna har ett stort antal älgar befunnit sig trakterna mellan Järpen och Kall i Åre kommun. För några av lantbruken i området har det inneburit att älgar i stora flockar samlats i och intill hagar där tamdjurens foder finns.

Stora kostnader för förlorat foder

Flera av lantbrukarna har också ansökt om skyddsjakt. Detta för att kostnaderna blir stora när älgarna förstör ensilagebollarna och äter upp innehållet.

– Som enskild jordbrukare ska man inte behöva stå för de kostnader som blir och tvingas prioritera vilda djur framför de man själv har ansvar för. Det säger Lars Ahlin, som är regionordförande för LRF i Jämtland.

Älgar morgon och kväll

Lars Eriksson har en gård i byn Bratteggen där han föder upp köttdjur. Han har sökt om skyddsjakt men ännu inte fått besked.

– Jag har aldrig upplevt något liknande tidigare. Varje morgon och kväll kommer det fram mellan 20 och 40 älgar och äter av fodret. Det kan bli väldigt kostsamt om vi inte får göra något åt det.

Hittills har länsstyrelsen inte beviljat någon av ansökningarna om skyddsjakt – se varför här.

I klippet: Hör vad LRF tycker om situationen för flera av lantbrukarna i länet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.