Totalt samlades 24 ton matavfall in under perioden. Detta har körts till Gräfsåsens avfallsanläggning i Östersund och från personalen på anläggningen kommer nu beröm.
– Vi har fått beröm för att matavfallet från Bergs och Härjedalens kommuner är så välsorterat. Det känns väldigt bra eftersom det ökar möjligheterna att kunna ta till vara på matavfallet. Det är superviktigt att plast och annat inte hamnar i matavfallet, säger Robin Loo, avfallsstrateg på Vatten och Miljöresurs, i ett pressmeddelande.
Räknar med 100 ton
Detta bådar gott för framtiden och i stället för att matavfallet bränns blir det till jord.
Under året räknar Vatten- och miljöresurs med att samla in 100 ton matavfall.
– Det här visar att de som har fått kärl utkörda för matavfallsinsamling verkligen använder det. Jag tycker att alla ska känna sig stolta över att de sorterar sitt matavfall så bra att det kan komma till nytta. Tillsammans gör vi en stor miljöinsats, säger Robin Loo.
Fakta om matavfallsinsamlingen
- Matavfall är inte bara matsvinn (matrester) utan också allt som blir över när du till exempel skalar rotsaker, potatis, ägg och rensar fisk/skaldjur. Du kan även slänga kaffesump, tepåsar och hushållspapper i matavfallet.
- I september 2020 startade Vatten och Miljöresurs en testperiod med separat matavfallsinsamling i Sveg, Rätan, Åsarna, Svenstavik och Hackås.
- Testperioden pågår fram till våren 2022 då vi hoppas kunna erbjuda matavfallinsamling till de flesta hushållen i Bergs och Härjedalens kommuner.