På fastigheten hittade polisen drygt 66 kilo dynamit. Foto: ur polisens förundersökning

Man från Bräcke kommun hade 66 kilo dynamit hemma – åtalas

Uppdaterad
Publicerad

En man i 55-årsåldern hemmahörande i Bräcke kommun åtalas nu på flera punkter vid Östersunds tingsrätt. Mannen hade stora mängder sprängmedel hemma. Han hade även ammunition och vapen som han saknade licens för.

Det var i november som polisen hjälpte Kronofogden vid en fastighet i Bräcke kommun. När polisen hittade de första sprängmedlen beslutades det om husrannsakan.

Vid husrannsakan hittades 66,12 kilo dynamitsprängämne, cirka 500 sprängkapslar av olika slag och drygt 600 meter stubin av olika sorter.

Dessutom hittade polisen cirka 150 patroner, både kulpatroner och hagelpatroner, samt ett obrukbart hagelgevär.

Nekar till brott

Ägaren till fastigheten, en man i 55-årsåldern, nekar till brott. Han har sagt i förhör med polisen att han inte hade en aning om att sakerna fanns hemma hos honom.

Mannen åtalas nu för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, vapenbrott och brott mot vapenlagen. Åklagaren menar att det inte går att utesluta att sprängmedlen skulle komma till användning i kriminella sammanhang.

Rättegång hålls den 14 februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.