Efter ett och ett halvt års arbete presenterades Landsbygdskommitténs betänkande ”För Sveriges landsbygder” under onsdagen. 75 förslag för att stärka landsbygden och regionalpolitiken överlämnades till regeringen.
Regionalforskaren och Hans Westlund har ögnat igenom utredningens förslag. Han är professor i urbana och regionala studier vid KTH, och bor i Vallsjön utanför Kälarne.
– Jag måste säga att jag är delvis imponerad över att man har fått fram en parlamentarisk enighet kring så pass många förslag, säger Hans Westlund till SVT Nyheter Jämtland. Även om en del av förslagen är vaga.
Artikeln fortsätter nedanför bilden
I betänkandet pekas 23 kommuner ut som är i behov av särskilda insatser. I länet handlar det om Strömsund, Ragunda, Bräcke, Berg och Härjedalen.
– Det är bra att man pekar ut dessa kommuner, säger Hans Westlund, men man kan inte tro att det enbart kan ge en vändning. Jag saknar resonemang i utredningen om vad som är realistiskt. Det finns inte heller någon prioritering bland förslagen.
Arbetsfrågan fortfarande olöst
I utredningen föreslås också att 10 000 statliga arbeten ska flyttas ut från Stockholmsområdet till regioner med behov. Där tror Hans Westlund inte att landsbygden blir de stora vinnarna:
– Få statliga jobb kommer att hamna i ren landsbygd, säger han. Jobben kommer istället att hamna i regionala centra, som Östersund till exempel.
Hans Westlund menar att en av de stora utmaningarna för landsbygden är arbetstillfällena. Arbetsmarknaderna är oftast små och krympande med få karriärmöjligheter. Förslagen från Landsbygdskommittén utjämnar inte förutsättningarna mellan stad och land när det gäller arbete.
– Jag saknar resonemang kring hur man ska skapa arbetstillfällen på landsbygden, säger Hans Westlund.
Däremot är förslaget på utbyggt bredband en förutsättning för näringsverksamhet över huvud taget på landsbygden.
Artikeln forstätter nedanför bilden
Ingen regionalpolitik på 17 år
Det här är första gången sedan år 2000 som det finns förslag på en statlig regionalpolitik i Sverige, och kommittén föreslår också att Jordbruksverket och länsstyrelserna får ett särskilt ansvar för regionalpolitiken.
– Det tror jag är bra, säger Hans Westlund. Då blir staten tvungen att väga in även landsbygden i olika beslut.
Nu återstår att se vad som blir verklighet av förslagen. Utredningen ska ut på remiss och tidigast 2018 kan skarpa förslag hamna hos riksdagen.
– Det är svårt att veta vad det blir av det, säger Hans Westlund. Men jag hoppas att det blir mycket av förslagen, det verkar ju finnas en politisk enighet kring dem.