– Det som slagit mig är att man helst vill fuska så det går lite fortare, säger Nils-Anders Boije Jibor.
Han arbetar som bilinspektör hos polisen i Jämtlands län och är en av dom som kontrollerar och går igenom beslagtagna fordon. När SVT får komma finns tre beslagtagna A-traktorer i deras förråd.
Många brister
Genom åren har Nils-Anders Boije Jibor besiktigat många A-traktorer och enligt honom är det många som är trimmade. Men det är inte bara det som är problemet, menar han.
– På en del lyser varenda varningslampa för systemen, säger han.
Enligt polisen har många av A-traktorerna brister. Framförallt de som är lite äldre. Däcken kan vara helt utslitna, bromsarna kan vara dåliga och fjädringar demonterade. Och eftersom det inte finns något krav på bilbälte är de oftast virade bakom sätet istället och går inte att använda.
– Det är jättevanligt i A-traktorer, säger Nils-Anders Boije Jibor.
Ny utredning
1 november presenteras en ny utredning om skärpta krav för just A-traktorer. I direktiven framgår det att säkerheten måste förbättras. I dag finns exempelvis inget krav på bilbälte i en A-traktorer.
Dessutom pekar direktiven på att det bör bli svårare att manipulera fordonen så att det inte ska gå att köra för fort. Men hos polisen är man tveksam om det kommer att hjälpa.
– Nej, jag tror inte det tyvärr. Det finns inget idiotsäkert att spärra de här så att man inte kan trimma dom. Det gör inte det, inte i dag, säger Nils-Anders Boije Jibor.
Antalet A-traktorer ökat
De senare åren har antalet A-traktorer ökat kraftigt.
2020 fanns 30 723 registrerade A-traktorer i Sverige.
I år finns 50 969 registrerade A-traktorer i Sverige.
I jämtlands län finns cirka 1–500 registrerade A-traktorer.
Källa: Transportstyrelsen