Föreningen Jämtlands lokalhistoriker och släktforskare samt Jämtlands befrielserörelse ligger bakom manifestationen. De anser att en flytt innebär att man flyttar den lokala kollektiva historien från Jämtland.
– Vi kommer att vara här tills vi får veta vad som ska hända med Riksarkivet, säger Michael Häggmark, ordförande i Jämtlands lokalhistoriker och släktforskare.
Hög hyra
Riksarkivet, som finns på 11 platser i landet, ska minska sina lokalkostnader. Hyran i Östersund beskrivs som hög och det är troligt att kontraktet inte förnyas när det går ut 2027.
Enligt ledningen för Riksarkivet i Härnösand pågår det en process om hur verksamheten i Östersund ska se ut. Ett förslag som lyfts är att flytta hela eller delar av Riksarkivet i Östersund till Härnösand.
Välbesökt
Michael Häggmark poängterar att det är Riksarkivet i Östersund och på Gotland som används mest.
– Det väldigt många bygdehistoriker som kommer hit. Skolklasser och släktforskare. Och det ges många föredrag och cirklar.
Nu när många söker uppgifter digitalt – har det inte förändrat behovet?
– Nej, det är bara fyra procent som har digitaliserats. Och man behöver också veta hur man ska tolka det som digitaliserats och hjälp att upptäcka skatten – de 96 procenten som finns i huset.
Även Carina Strömberg är med i föreningen Jämtlands historiker och släktforskare.
– Här inne finns det som bekräftar vilka vi är, säger hon.
Riksarkivet i Östersund har 8,5 tjänster.