Efter slukhålet i Åre – användningsförbudet på lägenheter kvarstår

Uppdaterad
Publicerad

Konstruktörer och entreprenörer har nu varit på plats och undersökt den stödmur som gav vika i centrala Åre förra veckan.

– De ska avlägga en rapport om hur man säkerställer att det inte händer igen, säger Peter Tjärnefors, chef på byggenheten i Åre kommun.

I förra veckan gav en stödmur i centrala Åre vika och ett stort slukhål uppstod på fastigheten ovanför. Åre kommun tog senare beslut om användningsförbud för flera lägenheter nedanför stödmuren.

– Det är väldigt ovanligt att det inträffar men vi ser ju också att vi har komplexa förhållanden i Åre kommun, säger Peter Tjärnefors.

Konstruktörer inkopplade

Enligt honom har fastighetsägaren som har ansvar för stödmuren både kopplat in konstruktörer och markentreprenörer.  

– De kommer inom kort avge en rapport om hur de hanterar det akuta och sen också hur de långsiktigt bygger upp och säkerställer så att det inte händer igen, säger Peter Tjärnefors.

Tills vidare ligger användningsförbudet på de akutella lägenheterna fast.

Samtidigt finns det flera ställen i Åre där marken flyttats. vad säger du om det?

– Vi har fått indikationer på det och det är något vi tar på största allvar, säger Peter Tjärnfors och fortsätter: 

– Jag vill också uppmana medborgare att höra av sig om man ser något så att vi på kommunen får reda på det och kan göra ett tillsynsärende.

Stor risk för ras i Åre

Åre har sedan tidigare pekats ut som ett område där risken för ras bedöms som stor. Inte minst beror det på att exploateringen bidrar till att växtlighet, som annars binder upp marken, försvinner.

– Det är jätteviktigt att man både i detaljplanering och i bygglovsskedet gör de undersökningar som behöver göras. Och att man inte genar någonstans. Man ska ta geotekniken på största allvar, säger Peter Tjärnfors.

– Vi på kommunens sida ställer de kraven i det skede de ska ställas och så gäller det att man bygger efter det också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.