Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elevernas väg till julavslutningen på Folkets hus i Sveg lystes upp av 160 marschaller på onsdagsmorgonen. Hör mer om varför i klippet. Foto: Julia Örtegren/SVT

Marschaller tändes för att uppmuntra eleverna på Södra skolan

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagsmorgonen lyste 160 marschaller upp gångvägen mellan Södra skolan och Folkets hus i Sveg. En marschall per elev för att visa uppskattning efter allt de har fått utstå under hösten, efter att skolan skadats i ovädret Hans. Nu går de på ett välförtjänt jullov.

Marschallerna är sponsrade av föräldrar till elever på skolan. Och att varje elev har varsin marschall är viktigt, menar rektorn Carina Nilsson.

– Ja, alla ska känna sig unika, och värda uppskattning. De har inte haft någon riktig skola att gå till i höst eftersom vår skola drabbades hårt av stormen Hans. Istället har de pendlat till olika orter och haft jättelånga skoldagar, förklarar hon.

Södra skolan Sveg

Alvin Nord som går i 8B på Södra skolan tyckte att det kändes fint att se de tända marschallerna.

– Det lyser upp en individ och visar hur hårt vi har försökt, att vi har rest och haft det lite svårt, säger Alvin Nord.

Två timmars pendling för vissa

Hedvig Wenker Backman som bor i Lofsdalen har för tillfället två timmars bussresa både till och från skolan.

– Jag har långt redan som det var innan, men det blir lite tungt att sitta och åka så länge. Det blir att man sover för att ta igen timmarna, förklarar Hedvig

I vår återstår först samma pendlande, men efter sportlovet får eleverna inviga de nya baracker som har monterats upp i anslutning till Södra skolan i Sveg. Något både Alvin och Hedvig ser fram emot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Södra skolan Sveg

Mer i ämnet