• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Många skidanläggningar bygger ut sina snösystem. Foto: SVT

Mer konstsnö i slalombackarna

Uppdaterad
Publicerad

Det tillverkas allt mer konstnö på skidorterna i länet. De senaste två åren har flera stora skidanläggningar utökat sina tillstånd och börjat bygga ut sin kapacitet för att tillverka snö.

– Det är en form utav försäkran att man kan leverera skidåkning tidigt på säsongen och också sent på säsongen, till exempel om påsken kommer väldigt sent. Det är ju så att de allra flesta anläggningar har konstsnö och det är en konkurrenssituation. Kan inte vi ha backarna öppna så sviker gästerna. Vi måste hänga med, säger Lars Sällström, vd Bydalsfjällens lift.

Granskat domar

SVT Nyheter Jämtland har begärt ut samtliga ansökningar och domar från mark- och miljödomstolen i Östersund gällande uttag av vatten de senaste två åren och trenden är tydlig: konstnö har blivit allt viktigare.

– Folk kommer hit för att åka skidor och uppleva vinter och ha kul på snö och då måste vi kunna leverera snö och bra skidåkning, säger Johan Jonsson som är pistör i Bydalsfjällen.

Åre använder mest vatten

Bydalsfjällen är bara en i raden av skidanläggningar som sökt tillstånd för att pumpa upp mer vatten för sin snötillverkning. Mest vatten vill Skistar i Åre, med tillhörande Duved och Tegefjäll, använda: 3,2 miljoner kubikmeter vatten per år, vilket är mer än länets övriga skidorter tillsammans.

En av de som instämmer i att snötillgången är viktigt för valet av skidort är Caroline Karlström som bor i Stockholm men som åkte skidor i Jämtland i början av januari.

– Det är avgörande. Speciellt nu när det inte kommer så mycket snö i Stockholm. Det är ju därför man vill hit, man vill åt snön, säger hon.

Gästerna frågar

Enligt Lars Sällström i Bydalsfjällen har det skett en attitydsförändring bland gästerna.

– Man får hela tiden frågor från gäster och andra om varför inte den backen är öppen, och varför kör ni inte snökanoner där och så vidare.

Hur har utvecklingen av snösystemen och snökanonerna de senaste åren påverkat konkurrensen mellan skidorterna?

– Den har påverkat så tillvida att de allra flesta har investerat i snökanoner och då måste alla vara med, säger han.

Är det ett måste att ha mycket konstsnö nu?

– Ja, det vill jag påstå, säger Lars Sällström.

Vattentillstånd för snötillverkning 2015-2016

Trillevallen – Dom 2014-11-27

Beviljas tillstånd att anlägga ett eget vattenmagasin för smältvatten med ett årligt uttag om 10 000 kubikmeter.

Åre/Duved/Tegefjäll – Dom 2015-11-17

Beviljas tillstånd att utöka vattenuttaget ur Åreälven/Åresjön till totalt 3,2 miljoner kubikmeter vatten under säsong.

Björnrike – Dom 2015-12-10

Beviljas tillstånd att utöka vattenuttaget från 300 000 kubik till 440 000 kubikmeter under säsong.

Klövsjö – Dom 2015-12-18

Får utöka från 120 000 kubik till 165 000 kubikmeter samt anlägga en vattenledning.

Frösön/Gustavsbergsbacken/Ladängen – Dom 2015-12-22

Fyrdubblar sitt tillstånd från 21 600 kubik till 88 000 kubikmeter under

Bydalsfjällen – Ansökan 2016-07-11

Vill utöka vattenuttaget till 190 000 kubikmeter från Dalsjön och Dammån för att kunna snöbelägga hela lågzon tidigt på säsongen.

Örndalen – Ansökan 2016-11-30

Vill bygga en damm med ett beräknat årligt uttag på 375 000 kubikmeter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.