Miljardstöd till jord- och skogsbruk

Uppdaterad
Publicerad

I regeringens vårändringsbudget avsätts en miljard kronor till stöd för jord- och skogsbruket. Det meddelar finansminister Mikael Damberg (S) och landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg (S) på en pressträff. 

– Det är för att hjälpa en näring som har drabbats mycket hårt av prisuppgångar, säger finansministern.

Priset på bland annat diesel, el och gödsel har skjutit i höjden, vilket har påverkat svenska lantbrukare mycket. 

Regeringen föreslår i sin vårändringsbudget att 300 miljoner kronor ska betalas ut i stöd till verksamheter som har drabbats hårt av prisökningarna. Särskilt gris- och fjäderfäsektorerna samt växthusföretag lyfts fram. Det är oklart när pengarna kan betalas ut.  

Regeringen föreslår även en utökad skattenedsättning på 2 kronor per liter för diesel som används i jord- och skogsbruk. Nedsättningen föreslås gälla i 12 månader från och med en 1 juli 2022. Regeringen räknar med att betala ut ungefär 700 miljoner kronor med start den 1 juli.   

Enligt regeringens bedömning omfattas cirka 26 000 företag inom jord-, skogs- och vattenbruksbruksnäringarna av nedsättningen, varav de flesta är mindre företag.

Centerpartiet accepterar

Centerpartiet har tidigare krävt en nödmiljard till jordbruket och flera partier har sagt sig stödja Centerns idé.

– Det är bra att vi kommer till ett avgörande om nödmiljarden och att pengarna kommer fram snabbt, det har varit viktigt för oss, säger Martin Ådahl, ekonomiskpolitisk talesperson för Centerpartiet.

Eftersom regeringen föreslår i stort det som Centerpartiets utskottsinitiativ krävt kommer C att acceptera regeringens förslag. Martin Ådahl förutsätter även att de andra partierna som stöttat initiativet nu kommer att ställa sig bakom vårändringsbudgeten, där stödmiljarden kommer att finnas med.

Miljöpartiet vill dock inte se en subvention av fossila bränslen och har presenterat ett eget stödpaket till bönderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.