Socialminister Lena Hallengren (S) vill inte kommentera enskilda ärenden:
– Men det är klart att alla barn och ungdomar som blir placerade, som lyfts från sin hemmiljö, ska ju få det bättre. Inte sämre.
Ändå har återkommande rapporter visat att så inte är fallet, att det brister på både HVB-hem och särskilda ungdomshem.
– Vi har inte den samlade bilden. Däremot har vi fått till oss en del utvärderingar som pekar på att hot och våld finns i den miljön, säger Lena Hallengren.
Ministern: Ska vara drogfritt
– Kompetensnivån inte alltid är så att man klarar att möta det på bästa sätt, fortsätter hon.
Socialministern pekar på att kompetens är a och o, och att den placerade ska få bo i en trygg miljö. Samtidigt har SVT Jämtland pratat med flera ungdomar som säger att det är vanligt med droger på HVB-hem.
– Givetvis ska de inte ska vara i en miljö där de kan möta vare sig alkohol eller droger. Det är något som alla HVB-hem behöver arbeta med, att de ser till att man erbjuder en drogfri miljö självklart, säger hon.
Nytt åtgärdspaket
Nyligen beslutade regeringen att det ska ske en stor översyn av just HVB-hem och särskilda ungdomshem. Målet är att veta om unga kan känna sig trygga och få den hjälp de har rätt till.
Vad tycker du krävs framöver så att alla ungdomar som placeras får en så bra vård och hjälp som möjligt?
– Det är många olika delar förstås. Det handlar om varje HVB-hems systematiska kvalitetsarbete, för att vara lite formell. Men det handlar också om den socialsekreterare som gör en utredning, att de försäkrar sig om att den placerade får det bästa möjliga HVB-hemmet och att de gör uppföljningar, säger Lena Hallengren.
Översyn av HVB-hem
I april i år beslutade regeringen om ett åtgärdspaket för trygga HVB (hem för vård och boende) och särskilda ungdomshem.
Statskontoret och Inspektionen för vård och omsorg (IVO) ska bland annat analysera dels socialtjänstens utredningar av barn- och ungdomsärenden, dels situationen på samtliga HVB-hem och de särskilda ungdomshem som drivs av statens institutionsstyrelse (SiS).
IVO ska särskilt lyfta förekomsten av missförhållanden såsom våld och kränkningar. Analysen ska även särskilt beakta barn och ungas delaktighet och säkerhet, samt personalens och verksamhetsansvarigas kompetens.
Uppdraget ska slutredovisas senast den 31 mars 2020.
Källa: regeringen