– Vi kan inte införa förbud men vi kommer att kontakta föräldrarna varje gång vi ser en elev dricka energidryck. säger rektor Lars Rönnestrand till Jämtlandsnytt.
Han ser att många av eleverna konsumerar stora mängder och att det är ett problem som ökar. En del verkar till och med bli beroende.
Hur man kommer att hantera lärarnas konsumtion av kaffe är okänt.
Vad är det dom dricker?
Energidrycker innehåller vanligtvis koffein. En burk (25 cl) innehåller ungefär lika mycket som en kopp kaffe. Ofta innehåller de även en aminosyra som heter taurin, vattenlösliga vitaminer mm. Energidryckerna marknadsförs med påståenden om att de ökar prestations- och reaktionsförmågan.
Centralstimulerande drog
Koffein är en psykoaktivt centralstimulerande drog och ett milt vätskedrivande medel. Det klassificeras inom EU som aromämne.
Varning efter mediarykte
Under 2001 gick Livsmedelsverket ut med en varning till allmänheten om att energidrycker inte bör drickas tillsammans med alkohol eller som törstsläckare. Detta gjorde man efter att media uppmärksammat tre dödsfall där man misstänkte ett samband med energidrycker. Fallen rörde människor som druckit Red Bull tillsammans med alkohol eller druckit flera burkar på kort tid.
Inga fall av ohälsa
Efter en artikel Läkartidningen (nr 38 september 2006) uppmärksammades aminosyran taurins eventuella farlighet återigen i media. I artikeln efterlyste Livsmedelsverket och läkare information om fall där man funnit kopplingar mellan energidrycker och ohälsa. Många tolkade det som att man funnit stöd för att taurin var farligt. Detta trots att det framgick av artikeln att det inte finns några fall där det finns ett säkerställt samband mellan energidrycker och ohälsa.
Forskning inom EU
1999 utvärderade EU:s vetenskapliga kommitté, SCF, koffein, taurin och glukoronolakton som ingredienser i energidrycker. Undersökningen uppdaterades 2003. Kommitén konstaterade då att det fortfarande inte finns tillräckligt med studier för att fastställa högsta dagliga intag av taurin och glukoronolakton. Barn, gravida och personer som undviker drycker med koffein kan få ett betydande tillskott genom energidrycker. Men för de flesta vuxna är tillskottet dock marginellt.
Livsmedelsverkets råd kvarstår
Trots att både forskare och Livsmedelsverket själva anser att det behövs mer forskning på området kvarstår Livsmedelverkets råd om att energidryckerna är olämpliga som törstsläckare och som vätskeersättning vid fysisk ansträngning, samt att de är olämpliga att kombinera med alkohol. Tidigare hade burkarna varningstext men enligt EU:s regler räcker det nu med texten ”Hög koffeinhalt” och att koffeinhalten anges.